Zanimljivosti

Evo šta najviše utiče na bolest koja pogađa svaku sedmu osobu na svijetu

Uprkos tome što je ovo prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, njeni uzroci još uvijek nisu u potpunosti otkriveni.
Evo šta najviše utiče na bolest koja pogađa svaku sedmu osobu na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Najopsežnije dosad sprovedeno istraživanje o migreni, čiji su rezultati objavljeni u Nature Genetics upućuje na to da za razvoj te bolesti postoje genetske predispozicije. 

Istraživanje je sproveo jak međunarodni tim naučnika okupljen u International Headache Genetics Consortium. Naučnici iz Australije, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda, Holandije, Norveške, Španije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država istraživanje su sproveli na DNK uzorcima 375.000 učesnika iz Evrope, Amerike i Australije, među kojima ih je 60.000 patilo od migrene. 

Naučnici su uspjeli da analiziraju milione genetskih varijanti i otkrili su da se s pojavom migrene može povezati 38 različitih genomskih područja. Naime, dosad se s ovom bolešću povezivalo samo deset genomskih područja. 

Ustanovili su i da se većina genomskih zona preklapa s genima povezanim s određenim vaskularnim bolestima kod kojih dolazi do sužavanja krvnih sudova. 

Uprkos tome što je migrena prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, njeni uzroci još uvijek nisu u potpunosti otkriveni, što komplikuje razvoj novih načina liječenja. 

O važnosti nedavnih otkrića za budućnost uspješnog liječenja migrena profesor Džon Anker Cvart iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže: 

"Naša otkrića koja se zasnivaju na genetici prvi su konkretan korak prema personalizovanom pristupu u liječenju ove kompleksne bolesti. Mi ljekari odavno znamo da je svaka migrena različita i da su ljekovi koji pomažu jednom pacijentu kod drugog potpuno neefikasni. Nadamo se da ćemo uskoro dobijena saznanja moći da upotrijebimo na način da pacijente podijelimo u grupe s obzirom na genetske predispozicije kada budemo sprovodili klinička istraživanja s ljekovima. Na taj način bi trebalo da povećamo izglede za otkrivanje najbolje terapije za svaku podgrupu", rekao je doktor Cvart.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.