Svijet

Stoltenberg: NATO i Rusija unaprjeđuju dijalog

NATO i Rusija trebalo bi da se ponovo sastanu poslije samita NATO-a u Varšavi kako bi unaprijedili međusobni dijalog i izbjegli vojne incidente, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Stoltenberg: NATO i Rusija unaprjeđuju dijalog
Portal AnalitikaIzvor

"Sastanak Savjeta NATO-Rusija može da bude forum za dijalog i da doprinese predvidljivosti vojni akcija u budućnosti, zbog toga sa Rusijom pregovaramo o njegovom organizovanju poslije samita Alijanse", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Na pitanje koje će teme biti na dnevnom redu sastanka, Stoltenberg je odgovorio da to još nije utvrđeno ali da će se svakako razgovarati o vojnim vježbama i pitanjima "transparentnosti" u cilju sprječavanja incidenata.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov kazao je ranije danas novinarima u Moskvi da Rusija "ne isključuje mogućnost" sastanka Savjeta NATO-Rusija poslije samita Alijanse koji će se održati u Varšavi 8. i 9. jula.

On je naveo da su u toku međusobne konsultacije o datumu održavanja i dnevnom redu sastanka i da će do njega najvjerovatnije doći "ubrzo" poslije samita NATO-a.

Posljednji sastanak Savjeta NATO-Rusija održan je 20. aprila, poslije skoro dvije godine pauze, nakon čega su ruski ambasador u Savjetu Aleksandar Gruško i predstavnici članica NATO-a obnovili dijalog.

Na samitu šefova država i vlada zemalja NATO-a u Varšavi, glavna tema biće pojačanje vojnog prisustva Alijanse u istočnoj Evropi, koje je počelo još 2014. godine zbog opasnosti od navodne ruske agresije.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: REUTERS/Inquam Photos/Octav Ganea

Portal Analitika