Svijet

Novi prilozi za 9/11

Vlasti SAD deklasifikovale su izvještaj u kome se nabrajaju desetine ljudi koji se istražuju u vezi sa terorističkim napadima 11. septembra. Dokument koji je poznat kao "Fajl 17" možda nagovještava šta se krije na 28 strana tajnog izvještaja Kongresa o napadima 11. septembra za koje se spekuliše da ukazuju na umješanost Saudijske Arabije.
Novi prilozi za 9/11
Portal AnalitikaIzvor

- Mnoge informacije iz Fajla 17 baziraju se na tih 28 strana- rekao je bivši demokratski senator sa Floride Bob Grejem, koji vjeruje da su teroristi imali saudijsku podršku.

- U Fajlu 17 se navode još neka pitanja na koja nismo dobili odgovore- dodao je Grejem.

Među imenima koja se pominju u "Fajlu 17" su Fahad el Tumairi i Omar el Bajumi. El Tumairi je imam u džamiji kralja Fahada u Kulver Sitiju u Kaliforniji. Njega je akreditovao saudijski konzulat u Los Anđelesu a za njega se sumnja da je pomogao dvojici napadača nakon što su došli u grad.

Za El Bajumija se sumnja da je pomagao dvojici napadača nakon što su stigli u San Dijego u februaru 2000. godine.

Navodi se i da su El Tumairi i El Bajumi znali jedan za drugog i da su imali redovan telefonski kontakt.

- El Bajumi ima intenzivne veze sa saudijskom vladom a mnogi pripadnici lokalne muslimanske zajednice u San Dijegu vjeruju da je on saudisjki obaveštajac- piše u izvještaju. Napustio je SAD nekoliko nedelja prije napada 11. septembra.

Teroristi delili kuću sa obaveštajcem FBI!

U junu je šef CIA Džon Brenan rekao da će nedostajućih 28 strana izvještaja biti objavljeno ali da one ne sadrže dokaze koji ukazuju da su Saudijci pomagali teroristima.

- Mislim da će tih 28 strana biti objavljeno, i podržavam njihovo objavljivanje a svi će vidjeti da nema dokaza da je saudijska vlada imala bilo kakve veze sa napadima- rekao je Brenan u intervjuu saudijskoj televiziji prošlog mjeseca.

 

informer.rs

Portal Analitika