EU web forum

Za unapređenje željezničke linije Bar- Vrbnica 40 miliona eura

Projekat “Unapređenje pouzdanosti i sigurnosti željezničke linije Bar- Vrbnica (SEETO željeznička ruta 4)” (WB10-MNE-TRA-01) je obuhvatio tri komponente: 1) pripremu Glavnog projekta i tenderske dokumentacije za zamjenu signalno-sigurnosne opreme u željezničkoj stanici Podgorica; 2) kompletnu inspekciju svih 96 betonskih mostova na željezničkoj liniji i izradu projekata za rehabilitaciju kritičnih elemenata na pet pre-napregnutih mostova, i 3) Podršku jedinici za implementaciju projekata (PIU) Željezničke Infrastrukture Crne Gore (ZICG) u pripremi tendera za različite vrste radova i nabavki.
Za unapređenje željezničke linije Bar- Vrbnica 40 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Projekat će pomoći glavnim korisnicima projekta – Željezničkoj Infrastrukturi Crne Gore i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva – da realizuju prijeko potrebnu rehabilitaciju željezničke infrastrukture u Crnoj Gori, ali i da privuku interes međunarodnih finansijskih institucija da podrže finansiranje projekta.

Zapravo, prateći rezultate sve tri komponente, odobreno je finansiranje implementacije zamjene signalno-sigurnosne opreme u željezničkoj stanici Podgorica i rehabilitacija dijela betonskih mostova kroz program ko-finansiranja Evropske komisije. Ukupna procijenjena vrijednost ovih radova je 40 miliona eura, od kojih se 20 miliona eura finansira iz grant programa Evropske Unije, a 20 miliona eura iz kredita Evropske Investicione Banke (EIB).

Nalazi i rezultati projekta biće prezentovani na konferenciji za štampu koja će se održati 29. juna u Podgorici.

Aktivnosti na realizaciji projekta su se realizovale u bliskoj saradnji sa ŽICG i drugim zainteresovanim stranama. Crna Gora je već dobila dodatne grantove od strane WBIF za pripremu projektne dokumentacije za pripremu tehničke dokumentacije za sve mostove, kao i rehabilitaciju tunela duž iste željezničke linije.

Projekat je pripremljen u okviru “Investicionog okvira za Zapadni Balkan – Infrastrukturni projekat 4 (WBIF-IPF4)”. Grant u iznosu od 1 milion eura je odobren od strane WBIF i obezbijeđen od strane Evropske Unije, dok je implementator konzorcijum COWI-IPF. Vodeća finansijska institucija je bila Evropska Investiciona Banka (EIB). Projekat je realizovan u periodu od oktobra 2014. do juna 2016. godine.

Portal Analitika