EU web forum

EVROPLJANI KOJI ČINE RAZLIKU: Miloš Karadaglić predstavlja Crnu Goru

„Evropljani koji čine razliku“ naziv je nove kampanje kojom Evropska unija svojim građanima predstavlja vrijedne, talentovane i ostvarene pojednice iz zemalja Zapadnog Balkana. Evropljanin iz Crne Gore koji čini razliku je Miloš Karadaglić, trenutno jedan od najuspješnijih gitarista na svijetu.
EVROPLJANI KOJI ČINE RAZLIKU: Miloš Karadaglić predstavlja Crnu Goru
EU info centarIzvor

„Kada iskreno volite ono što radite, onda je nebo granica“, počinje priču o uspjehu poznati crnogorski gitarista Miloš Karadaglić. Zvuk gitare zavolio je kao osmoogodišnjak, kada je, kako sam kaže, imao dileme da li da odustane jer je muzika previše zahtijevala od njega. Odabrao je, ipak, da nastavi, i tada čvrsto odlučio da postane najbolji muzičar. Prve note odsvirao je u Crnoj Gori, a danas njegovi albumi zauzimaju prva mjesta na svjetskim listama klasične muzike. 

„Jako volim svoju zemlju i uvijek sa ponosom kažem da sam iz Crne Gore. Tu sam proveo prvih šesnaest godina života, okružen porodicom i prijateljima. Odrastanje u Crnoj Gori je za mene jako važno; tu sam postavio temlje za ono što sam danas postao“, kaže Miloš. 
Iako je proputovao svijet svirajući gitaru, za njega je Crna Gora ostala najljepša zemlja na svijetu. Evropskim prijateljima objašnjava da je rijetkost na tako malom prostoru doživjeti toliko ljepote i raznolikosti, kao u Crnoj Gori. 

„Vjerujem da bi članstvo u Evropskoj uniji bilo ostvarenje sna, jer ljudi u Crnoj Gori, svi moji prijatelji i porodica – mi već osjećamo da pripadamo toj zajednici. Jako nam je važno da budemo dio evropske familije“, dodaje Miloš i uz osmijeh poručuje: „Biću veoma srećan kada Crna Gora postane članica Evropske unije“. 

Evropljani koji čine razliku su i fudbaler Edin Džeko iz Bosne i Hercegovine, glumica Hristina Popović iz Srbije, kuvar Altin Prenga iz Albanije, dizajnerka Krenare Rugova sa Kosova*  i makedonski režiser Milčo Mančevski.

Edin Džeko je prvi fudbaler koji je dao 50 golova u tri najjače evropske fudbalske lige, kapiten je reprezentacije Bosne i Hercegovine, napadač italijanske „Rome“ i ambasador UNICEF. Edin Džeko je počeo karijeru u poslijeratnom Sarajevu, a bogato profesionalno iskustvo sticao je šutirajući loptu na evropskim stadionima, od Češke do Njemačke, Velike Birtanije i Italije. 

Hristina Popović je jedna od trenutno najpoznatijih srpskih glumica. Može se reći da je odrasla na sceni jer je prvu ulogu dobila već sa sedam godina. Postala je poznata glumeći u filmu „Parada“, koji je dobio pozitivne kritike evropske publike. Takođe, istakla se ulogama u pozorištu, a jedna od najboljih je u predstavi „Čekajući Godoa“. 

Nakon nekoliko godina života u Italiji, Altin Prega je odlučio da se vrati u Albaniju i osnuje restoran "Mrizi i zanave". U srcu njegovog koncepta je albanska tradicija i ljubav prema prirodi. Prenga je zagovornik „Slow Food“ pokreta: on sarađuje sa 400 lokalnih proizvođača, kako bi zaštitio i popularizovao albansko kulinarsko nasljeđe. 

Profesionalni život Krenare Rugove se odvija na relaciji Njujork-Pariz-Priština. Ova talentovana kosovska modna dizajnerka se nakon studija u inostranstvu vratila kući, gdje je pokrenula  sopstveni modni brend. Kombinujući stare tehnike i tradiciju, Rugova stvara ekološke i avangardne komade garderobe. 

Ostvareni režiser iz Skoplja Milčo Mančevski prikazao je svoja ostvarenja na preko 300 festivala širom svijeta. Za film „Prije kiše“ osvojio je Zlatnog lava 1994. godine, nakon čega je dobio još 30 prestižnih nagrada. „The New York Times“ je uvrstio taj film na listu „1.000 najboljih filmova svih vremena“. Mančevski trenutno radi na svom šestom filmu, koji će se zvati „Vrba“. 

 

 

Portal Analitika