Kultura

ODAKLE ZOVEM: Festival regionalnih autora i svjetske književnosti

Ovo je međunarodni književni festival i ne ograničava se samo na jedan kulturni prostor, pa nas se tiču i dešavanja u Velikoj Britaniji ovih dana - a mi se bavimo onim stvarima koje bi sigurno spasile svijet kada bi se njima više bavili, kazala je Varja Đukić, glumica i menadžerka festivala „Odakle zovem“ čije će osmo izdanje početi u ponedjeljak.
ODAKLE ZOVEM: Festival regionalnih autora i svjetske književnosti
Portal AnalitikaIzvor

Ističući da je program svih pet festivalskih dana organizovan upravo u saradnji sa evropskim ambasadama - prije svega Francuske i Slovenije – ona je potcrtala i da su ograničenja proistekla iz manjeg iznosa koje je opredijelilo Ministarstvo kulture, te stalne finansijske pomoći koja je stigla od Glavnog grada.

Tako će festival 27. juna u 20 časova svečano otvoriti ambasadorka Francuske Veronik Brumo, koja će ujedno dati uvod za prvog gosta festivala.

Kako je podsjetila ataše za kulturu Francuskog instituta u Podgorici Nataša Bećirović, riječ je o Šarifu Madždalaniju, libansko-francuskom piscu i dobitniku brojnih nagrada za frankofona ostvarenja.

- Dobitnik je prošlogodišnje francuske nagrade „Žan Ženu“ za roman „Vila žena“. U njemu, kao i u svim drugim djelima, najviše se bavi temom interkulturalnosti. Do sada nije preveden na neki od jezika regiona i tek drugi put dolazi u region, nakon što je u martu bio gost u Sarajevu – dodala je Bećirović.

Tokom večeri, publika će biti u prilici da, uz moderatora Marinka Vorgića, više sazna o ovom autoru i njegovoj domovini – Libanu, uz pomoć Bojana Tenjović koja je prevela odabrane odlomke romana Madždalanija.

- Program drugog dana nastavljamo okruglim stolom s otvorenim pitanjem: da li je umjetnost – egzistencija? Za to smo odabrali temu koja je vrlo široka, „Subverzija u savremenij umjetnosti“, uz Šekspirovo „Biti ili ne biti“ koje neće biti jedini dio posvećen ovom piscu i njegovom jubileju. O tome će govoriti Mojca Kumerdej, Branko Kukić, Primož Repar, Marko Pogačar, Teofil Pančić, Aleksandar Bečanović, a moderator će biti Vorgić – dodala je Đukić.

U nastavku najavljuje program posvećen ediciji „Gradac“ i njenom pokretaču Branku Kukiću, te omaž nedavno preminulom slovenačkom pjesniku Alešu Debeljaku, gdje će svoju poeziju čitati Primož Repar, Marko Pogačar, Ljubeta Labović, Lena Ruth Stefanović, Jelena Nelević, Tanja Bakić i sama Đukić.

Treći dan festivala počinje obilježavanjem pola vijeka od početka scenarističkog rada proslavljenog Mirka Kovača, i to projekcijom filma „Noć od paučine“ u režiji Miloša Radivojevića. Publika će zatim čuti jednu od najpoznatijih savremenih slovenačkih autorki, Mojcu Kumerdej, a zatim i hrvatskog autora Juricu Pavičića. Veče će zatvoriti razgovor sa Rajkom Grlićem i prikazivanjem njegovog nagrađivanog ostvarenja „Neka ostane među nama“.

Za 30. jun najavljena je još jedna projekcija – filma „Lisice“ u režiji Krsta Papića takođe po scenariju Mirka Kovača. U nastavku će biti predstavljeni novi zapisi Boža Koprivice objedinjeni pod naslovom „Beleška“, a osim autora govoriće još Ljubomir Đurković, dok će odlomke čitati glumci Zoran Vujović i Dušan Kovačević. O svojim dosadašnjim uspjesima na polju filmske umjetnosti govoriće Stefan Bošković, Senad Šahmanović, Branislav Milatović, Dušan Kasalica i Ivan Salatić uz moderaciju Vuka Perovića, a zatim će se Mirka Kovača kao filmskog scenariste prisjetiti Gojko Kastratović, Božo Koprivica, Jurica Pavičić i Branko Baletić.

Marija Gašović iz kompanije „13. jul – Plantaže“ izrazila je zadovoljstvo što se nastavlja uspješna saradnja sa festivalom „Odakle zovem“, te podsjetila da će 1. jula u podne u Vinskom podrumu „Šipčanik“ i ove godine biti ozvaničeni pobjednici konkursa „Vranac - najbolja kratka priča 2016“ i dodijeljene nagrade.

Pretposljednji program festivala biće predstavljanje knjige priča „Američki sfumato“ Vojislava Pejovića uz moderaciju Jelene Nelević i Aleksandra Đuravčevića, dok će 8. festival „Odakle zovem“ zatvoriti još jedno „Biti ili ne biti“, ovog puta posvećeno upravo 400 godina Šekspira o kome će govoriti Dejan Mijač, Dejan Projkovski, Varja Đukić i Božo Koprivica.

K.J.

Portal Analitika