Abiznis

Rad CGES-a usaglašen sa evropskim operativnim standardima

Nakon izvršene tehničke kontrole i provjere ispunjavanja određenih tehničkih kriterijuma sistema i upravljanja istim, Komisija za rad sistema u okviru ENTSO-E, konstatovala je da Crnogorski elektroprenosni sistem CGES svoj rad u vanrednim situacijama obavlja na način potpuno usaglašen sa 20 standarda od ukupno 21 predviđenog.
Rad CGES-a usaglašen sa evropskim operativnim standardima
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, Komisija je zaključila da je primjena tog jednog preostalog standarda nepotpuna, ali u dovoljnoj mjeri usaglašena sa procedurama koje su propisane za ovu vrstu problematike u Evropskoj uniji.

Osim najviše ocjene same usglašenosti, komisija je istakla  i veoma dobru pripremljenost Kompanije za samu reviziju.

"Dokumentacija koja je služila kao dokazni materijal, ocijenjena je visokom ocjenom, i bila je na raspolaganju tokom revizije, a na dodatne zahtjeve članova komisije se brzo i adekvatno odgovaralo“, navedeno je u CGES-a.

Program praćenja usaglašenosti (CMP - Compliance Monitoring Program), je program ENTSO-E asocijacije, (Evropska mreža operatora prenosnih sistema, uspostavljenja EU Regulativom 714/2009), koji ima za cilj permanentno ocjenjivanje usaglašenosti sa  standardima Asocijacije kroz Godišnji proces samoocjene i Godišnji proces obavezne revizije usaglašenosti na „licu mjesta“, koja se obavlja periodično i kod nasumično odabranih opeatora prenosnih sistema.

Podgrupa za sprovođenje i praćenje usaglašenosti, (Sub-Group Compliance Monitoring & Enforcement - SG CME), zadužena je za sprovođenje dva gore pomenuta procesa. Treba naglasiti da je 2016. godina sedma godina sprovođenja obavezne revizije usaglašenosti i da je SG CME već izvršila  četiri dobrovoljne revizije usaglašenosti u periodu od 2008. do 2009. godine i 43 obavezne revizije, u periodu od 2010. do 2016. godine.

CGES, kao članica ENTSO-E Regionalne grupe Kontinentalna Evropa, odabran je za reviziju usaglašenosti na „licu mjesta“ za 2016. godinu, a ista je izvršena 10. i 11. maja u prostorijama CGES-ovog Nacionalnog dispečerskog centra.

"Tokom revizije, grupa je imala priliku da, pored Nacionalnog dispečerskog centra NDC, posjeti i Rezervni dispečerski centar RDC, ostvari uvid nad raspoloživom opremom, sistemima i instalacijama. Akcenat revizije  stavljen je na fleksibilnost operativnih aktivnosti za vrijeme vanrednih situacija, odbrambeni plan sistema i ponovnog uspostavljanja sistema nakon raspada“, saopšteno je iz CGES-a.

Portal Analitika