Zanimljivosti

Švedska najbolja država na svijetu

Švedska se nalazi na samom vrhu ankete kao najbolja zemlja koja je u službi svog stanovništva, ali koja nema nikave štetne uticaje na druge narode, kao ni na životnu sredinu.
Švedska najbolja država na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Švedska je zauzela prvo mjesto među 162 zemlje i to na osnovu 35 indikatora, pa je tako najbolje rangirana kada je u pitanju pozitivan doprinos načinu života, uključujući prosperitet, jednakost, zdravlje i blagostanje.

Island je na vrhu liste za ukupan doprinos planeti i zaštitu životne sredine, odnosno na osnovu niske emisije ugljen-dioksida i minimalne proizvodnje opasnih materija.

Sa druge strane, Velika Britanija je pri samom vrhu tabele kada su u pitanju nauka i tehnologija i to na osnovu objavljenih publikacija, naučnih radova i patenata.

Svi indeksi ukazuju na to da Švedska, u odnosu na veličinu svoje privrede, čini više dobrih stvari nego bilo koja druga zemlja. Mnogo manje države, poput Irske, Kenije, Islanda i Kostarike su pale na rang-listi i to djelimično zbog toga jer događaji širom svijeta imaju veliki uticaj na manje zemlje.

Ovaj izvještaj, u kojem se mjeri ukupan doprinos države planeti i ljudskoj rasi shodno svom BDP-u je zamisao političkog savjetnika Simona Anholta. Kako on navodi, cilj ove metodologije i ocjenjivanja jeste da se pronađe način da se podstaknu zemlje kako bi više sarađivale, a manje se takmičile.

"Dobra zemlja je ona koja doprinosi dobrobiti čovječanstva. Naravno da mora služiti interesima svog naroda, ali nikada na štetu drugih naroda i njihovih prirodnih resursa. Ovo je novi zakon ljudskog opstanka", rekao je Anholt.

 

Rtcg.me

 

Portal Analitika