Kultura

RAMBO AMADEUS: Živimo u epohi sumnjivih idola i lažnih proroka

Komična opera sa dozom apsurda "Dve glave i devojka" poznate srpske kompozitorke Isidore Žebeljan, gostovaće u Herceg Novom sredinom jula. Glavni kuriozitet - ili atrakciju - ovog scensko-muzičkog djela predstavlja učešće Ramba Amadeusa, prenosi portal Hercegnovi.cool.
RAMBO AMADEUS: Živimo u epohi sumnjivih idola i lažnih proroka
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, ova jednočinka bazirana na indijskoj legendi ni po čemu nije tradicionalna: ona priča o ljubavnom trouglu u kojem se, moćima boginje Kali, čak razmjenjuju glave i tijela.

- Ulogu gluvonijemog proroka sam prihvatio bez razmišljanja, jer u svakom čovjeku koji je prihavatio da se izloži javnosti, postoji nekakav mesijanski sindrom. Živimo u epohi koja vrvi od sumnjivih idola i lažnih proroka. Moju ulogu sam shvatio kao priliku da se sa ironičnim odmakom, prije svega, osvrnem na svoj posao i sebe, a onda i na sve ostale koji svoju proročku ulogu shvataju ozbiljno - kazao je za Hercegnovi.cool Rambo Amadeus, odnosno Antonije Pušić.

On ističe da je primjetno da se kulturna ponuda Herceg Novog pomjerila, što dokazuje i gostovanje ove opere.

- Kulturna politika grada uveliko se promijenila od kada je naš priznati dramski pisac Stevan Koprivica prihvatio da bude direktor Herceg Festa. Zahvaljujući njemu i Turističkoj organizaciji, Novljani i turisti imaju priliku da vide ovaj spektakl - dodao je Rambo.

3005ramboSiže libreta opere "Dve glave i devojka" je zamjena uloga, ali korak dalje od očekivanog - to je rekombinovanje glava i tijela dvaju prijatelja. Kako je Žebeljan ranije ispričala, motive ove stare indijske legende koristio je i Tomas Man za svoju novelu "Zamijenjene glave".

- To je komična bajka o dva prijatelja i djevojci, od kojih je jedan od njih pametan i filozofski nastrojen, visokog je roda, ima lijepu glavu, ali kržljavo tijelo. Drugi je stasit, muževan i ruralan, ali mu je glava kao u jarca. Iako se njih dvojica lijepo nadopunjuju, tu ravnotežu pomućuje prelijepa djevojka u koju se obojica zaljubljuju - dodala je Žebeljan.

Uloga pripovjedača povjerena je bardu našeg glumišta, Miši Janketiću. Likove djevojke i dvojice prijatelja tumače sopran Aneta Ilić i baritoni Vasa Stajkić i Nebojša Babić, dok sopran Jasmina Trumbetaš Petrović ima ulogu boginje Kali. Drugi prorok je holandski klarinetista Frank van der Brink, a pojavljuje se i glumac Milovan Filipović.

Libreto potpisuje Borislav Čičovački, Žebeljan orkestrom diriguje takođe poznati Premil Petrović, dok je režiser opere Boris Liješević.

Izvor i foto: Hercegnovi.cool

Portal Analitika