Kultura

XI SAJAM KNJIGA: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva najbolji izdavač

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica najbolji je izdavač 11. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, odlučio je žiri ove manifestacije.
XI SAJAM KNJIGA: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva najbolji izdavač
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanom zatvaranju koje je večeras upriličeno u garaži Delta sitija, u prisustvu žirija, izlagača, učesnika Sajma, gostiju i velikog broja posjetilaca, žiri koji su činili prof. dr Slavica Perović, prof. dr Siniša Jelušić i akademski slikar Marina Vešović odlučili su da za izdavački poduhvat budu nagrađeni Ministarstvo kulture Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore i CID, za prošlogodišnje izdanje "Barok Crne Gore" koje je priredio Gojko Čelebić. Za najbolju ediciju ravnopravno su nagrađeni Matica crnogorska za Kultura i istorija koju čine "Nasljeđe", "Istorijski izvori: Politički spisi" "Knjaz Danilo Petrović Njegoš", Jeremija Gagić "Pisma Njegošu", a priredio je Risto J. Dragićević, Književne nauke Službenog glasnika iz Beograda i Zlatno runo Arhipelaga iz Beograda.

Za unaprjeđenje dječijeg izdavaštva nagrađena je "Pčelica - JUING" iz Čačka, za izdanje "Male knjige o velikim ljudima", dok su dvije nagrade podijeljene za najbolje opremljeno umjetničko izdanje, i to Kulturnom centru Irana iz Beograda za "Hafiz divan" i Studiju "Branko" za ilustracije Bhagavad-gite u knjizi "Međuodnosi umjetničkih svjetova" dr Tatjane Burzanović. Najbolje opremljena edicija je "Tumačiti Rembranta" Narodnog muzeja Crne Gore i CID-a, najbolje opremljene knjige su "Trodimenzionalna morfologija Crne Gore" Vukote Tupe Vukotića koju je priredio dr Svetislav G. Popović iz Beograda, u izdanju Dotagrafa iz Podgorice i Inženjerske akademije Crne Gore i "Antologija boćanske Liturgije" Igora Zirojevića u izdanju Zadužbine Manastira Hilandar.

Najbolje opremljen štand i ove godine ima Dan, odnosno "Jumedija Mont", kao i Institit "Konfucije" u Podgorici i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice.

Ministarstvo nauke dobitnik je priznanja za unaprjeđenje obrazovnog procesa, dok su posebna priznanja za napredak u obrazovanju dobili Srednja stručna škola "Sergije Stanić" iz Podgorice, Gimnazija "Slobodan Škerović" iz Podgorice i Univerzitet "Metropolitan" iz Beograda.

Poseban doprinos za pomoć u  organizaciji Sajma dobilo je Ministarstvo za infomaciono društvo i telekomunikacije.

- Zbog velikog interesovanja posjetilaca, rad sajma produžen je za jedan dan, s ulaz će biti besplatan za sve posjetioce. Sajam su posjetile desetine hiljada građana koji su imali priliku da uživaju i kupe, po izuzetno povoljnim cijenama, knjige velikog broja autora. Uz podršku Ministarstva prosvjete segment sajma posvećen obrazovanju ispunio je očekivanja posjetilaca koji su imali priliku da saznaju više o mogućnostima koje nudi obrazovni sistem u Crnoj Gori - navode organizatori.

Portal Analitika