Svijet

Najmlađa milijarderka gubi bogatstvo zbog prevare

Ima samo 32 godine, obogatila se na revolucionarnoj metodi analize krvi i smatrali su je novim Bilom Gejtsom ili Stivom Džobsom. A sada se sve raspada.
Najmlađa milijarderka gubi bogatstvo zbog prevare
Portal AnalitikaIzvor

Bila je riječ o ispitivanju krvi iz samo jedne kapi iz vrha prsta, da bi nakon nekog vremena osnovala firmu "Theranos" koja je u kratkom vremenu dostigla vrijednost od 9 milijardi dolara, a ona sama postala sa 3,6 milijardi najmlađa milijarderka na svijetu koja je izgradila sopstveno poslovno carstvo. 

Sada se, međutim, otvorila prava provalija pod njenom firmom, otkako su agencija za nadzor poslovanja u SAD-u, FDA i Medicare pokrenuli istragu kojom ispituju koliko je njeno poslovanje zakonito, jer se pokazalo da su na pripremi testa "Edison" radile nekvalifikovane osobe, kao i da test uopšte nije tako pouzdan kako se smatralo i kako je Holmsoca to predstavljala. 

Istrage bi, kako sada stvari stoje, mogle biti smrtna presuda njenoj filmi, a ona sama izjavljuje da je duboko potrešena razvojem situacije, da joj nije jasno kako se to sve nije i ranije pokrenulo, ako već postoje neke sumnje, i da je prekinula sva testiranja, te pokreće potpuno nova. Međutim, ovo ipak nije prvi glas da nešto nije u redu s njenim hitom u području zdravstva. 

Izvesni profesor medicine sa Stanforda Džon Ionidis objavio je u naučnom časopisu "Journal of American Medical Association" još u februaru prošle godine da je uspeh "Theranosa" plod isključivo agresivne PR taktike. Niko se tada nije previše obazirao na njegove riječi jer u to je vrijeme Elizabet bila apsolutni hit. 

Već 2014. imala je 18 patenata po SAD-u, 66 izvan SAD-a i bila je potpisana na još stotinak drugih patenata. Te godine Forbs ju je smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih i te je godine njeno bogatstvo procjenjeno na čak 4,7 milijardi dolara. Uz to, njen život izgledao je onako kako su mediji mogli samo da požele za jednu dobro, dramatičnu priču. Njen mentor profesor Čaning Robertson opisivao ju je kao novog Bila Gejtsa ili Stiva Džobsa. 

On je bio onaj kojem se pojavila na vratima kao 19-godišnjakinja kako bi mu rekla da napušta studije kako bi se posvetila biznisu. A i razlog zašto je prethodno odustala od studija medicine, bio je simpatičan; grozila se igala i prizora vađenja krvi. U oktobru 2015. ta simpatična slika je počela da se raspada kad je članak o njoj napisao nagrađivani istraživački novinar Džon Keriroj u "Wall Street Journalu". 

Utvrdio je da je uspeh njene firme puka brižno građena fasada bez pravog pokrića. Njen test "Edison" do sada je potvrđen kao učinkovit samo za utvrđivanje prisutnosti herpesa, dok za još 120 drugih terapeutskih primjena čeka na potvrdu FDA. A kako se čini da je FDA željniji da istraži cijelu firmu nego da joj odobri primjenu, dionice njene firme strmoglavo se ruše.

Portal Analitika