Kultura

Ministar Pavle Goranović u zvaničnoj posjeti Austriji

Pavle Goranović, ministar kulture, boraviće 21. aprila 2016. godine u zvaničnoj posjeti Republici Austriji, gdje će se sresti sa Džozefom Ostermajerom, saveznim ministrom za kulturu, ustav i medije Republike Austrije.
Ministar Pavle Goranović u zvaničnoj posjeti Austriji
Portal AnalitikaIzvor

Susret dva ministra biće prilika za razgovor o unapređenju bilateralne saradnje Crne Gore i Austrije u oblasti kulture.

Tokom boravka u Beču, ministar Goranović će potpisati i Okvirni sporazum o pristupanju Crne Gore TRADUKI projektu za podršku i posredovanje u realizaciji prevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi. Potpisivanje Sporazuma biće upriličeno tokom sastanka Upravnog odbora TRADUKI mreže, kojeg organizuje Austrijska federalna kancelarija i Federalno ministarstvo za Evropu, integracije i spoljnu politiku Republike Austrije.

TRADUKI je evropska mreža za književnost i knjige, u kojoj učestvuju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Lihtenštajn, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Švajcarska. Od 2008. godine, ova mreža pomogla je 672 prevoda sa njemačkog na jezike zemalja jugoistočne Evrope, ali i međusobne prevode preko 200 naslova.

Priključenje mreži TRADUKI omogućiće crnogorskim piscima i prevodiocima pristup godišnjem novčanom fondu mreže, te njihovo učešće u programima rezidencijalnih boravaka u drugim zemljama, kao i na međunarodnim književnim manifestacijama.

Portal Analitika