Literatura

Bunt, prkos i nepostojanje tabua u romanu Bukovskog

Poluautobiografski, a po mišljenu mnogih najbolji od svih romana američkog pisca i pjesnika Čarlsa Bukovskog "Bludni sin" može se naći u izdanju Nove knjige.
Bunt, prkos i nepostojanje tabua u romanu Bukovskog
Portal AnalitikaIzvor

"Bludni sin" je roman o njegovom tinejdžerskom dobu, gdje opisuje probleme sa roditeljima, društvom, stvari kroz koje prolazi veliki broj pubertetlija. Priča o svojim slabostima i nesigurnostima. O dugim i samotnim godinama sopstvene mukotrpne mladosti pripovijeda pregovarajući sirovim glasom svog alter ega Henrija Kinaskog. Pokrivajući period od djetinjstva glavnog junaka, lišenog svake radosti, u Njemačkoj, preko njegovih srednjoškolskih dana obilježenih aknama i čirevima svuda po licu i tijelu, pa sve do adolescentskog otkrivanja alkohola, žena i kolekcije djela D.H. Lorensa u gradskoj biblioteci Los Anđelesa, "Bludni sin" donosi sirov, brutalan i gotovo nastrano zabavan portret sazrijevanja jednog izgnanika tokom beznadežnih godina Velike krize.

Originalni naslov romana "Ham on Rye" je parafraza naslova čuvenog romana "Lovac u žitu" ("The Catcher in the Rye") Dž.D. Selindžera. Bukvalno preveden "Ham on Rye" bio bi "sendvič sa šunkom", simbol najjednostavnije hrane u SAD. Ali riječ "ham" istovremeno je izraz za promašenog glumca, diletanta koji drami na sceni i skreće pažnju na sebe, dok je "rye" izraz za viski. Tako se iza naslova krije pijani portret Bukovskog u mladosti.

Bukovski je pisao kratke priče, poeziju, vodio dnevnike, ali suština njegovog rada su autobiografski romani u kojim je, prema njegovim riječima, "93% autobiografsko, a preostalih 7% je malo poboljšano". Ta autobiografska crta i humor su ono što ga je izdvojilo od ostalih pisaca. Nije pripadao ni jednoj grupi, posebno se ograđivao od pjesnika i umjetnika. Njegov stav da ne želi nigdje da pripada može se prepoznati upravo u knjizi "Bludni sin" u kojoj, kada govori o djetinjstvu, sjeća se da su sva djeca bila kauboji, samo su njemu roditelji kupili kostim Indijanca. U američkoj kulturi je to potpuni primjer nepripadanja.

Čarls Bukovski postao je jedan od najčitanijih pisaca današnjice, preveden na mnoge jezike i posebno omiljen među mladima od kojih se mnogi pronalaze u njegovim problemima, shvataju njegovo bježanje u alkohol, podržavaju njegov raskalašni život.

Roman Čarlsa Bukovskog "Bludni sin" koji je izraz njegovog bunta, prkosa i nepostojanja tabu tema, možete naći u svim Gradskim knjižarama ili na sajtu www.novaknjiga.com.

Portal Analitika