Zanimljivosti

Naučnici otkrivaju koliko često treba čistiti stan

Svi imamo različite navike čišćenja, ali većinom se barem jednom sedmično prisilimo da odradimo ono osnovno poput usisavanja, brisanja prašine ili pranja kupatila. A što je sa svim ostalim većim poslovima? Mrski su, ali ih treba napraviti, a naučnici sada otkrivaju i koliko često.
Naučnici otkrivaju koliko često treba čistiti stan
Portal AnalitikaIzvor

Ako nijeste vični čišćenju stana ili priče o bakterijama smatrate pretjeranima, možda će vas razuvjeriti studija koja tvrdi da na nekim mjestima ponekad ima više nečistoća nego u kanti za smeće.

Mikrotalasna pećnica: Olakšava svakodnevne obaveze u kuhinji, čak i kada je koristimo samo za grijanje vode, mlijeka ili podgrijavanje ručka. Ali, ako u njoj volite da kuvate, istraživanje američkog Centra za bolesti i prevenciju upozorava da treba da je čistite barem jednom sedmično brisanjem, a jednom mjesečno temeljno, iznutra i spolja. Za brzo čišćenje pomiješajte pola čaše vode s istom količinom bijelog sirćeta, pa zagrijte u mikrotalasnoj. Kada otopina proključa, izvadite šoljicu i dobro prebrišite unutrašnjost.

Kada: Većinom se smatra da je WC školjka najprljavije mjesto u kupatilu, ali novim istraživanjem došlo se do toga da je to - kada. Direktorica Centra za higijenu i zdravlje u Bostonu, Elizabet Skut, uporedila je količinu bakterija s onom koja se nalazi u kanti za smeće, i dobro se iznenadila. Bakterije koje mogu da izazovu razne infekcije bile su u 26 odsto testiranih kada, a u kantama za smeće nivo je bio tek šest odsto. Zato kadu treba temeljno oprati jednom sedmično. Uz limun, dobar dezinfikator za čišćenje kade je i grejpfrut. Kadu pospite solju i zatim dobro izribajte polovinama grejpfruta.

Posteljina: Rukovodilac grupe za istraživanje alergena na Medicinskom institutu "Woolcock" Ejuan Tovi kaže da se odumrle ćelije kože, grinje i ostala prljavština ne nalaze u velikim količinama kako se do sada mislilo. To važi i ako se obavezno tuširate prije spavanja i njegujete tijelo. Tada se koji vikend i može preskočiti presvlačenje kreveta, ali svake dvije sedmice je obavezno, bez izuzetka, i posteljinu treba prati na visokim temperaturama.

Frižider: Dovoljno je da se sjetite svježeg mesa koje je slučajno kanulo na policu ili povrća s kojeg su popadali komadići zemlje u ladici, pa je jasno da frižider treba čistiti što češće kako se bakterije ne bi razmnožavale i slučajno zarazile hranu. Kompletno ga treba očistiti jednom mjesečno, a po potrebi ga prebrišite. Tu takođe pomaže bijelo sirće.

Tastatura: Ukratko, treba je čistiti jednom sedmično, jer je pravo leglo bakterija. Neke studije su čak potvrdile da na njima može da bude bakterija koliko i na dasci WC školjke, ali i do pet puta više. Ako radite u kancelariji, tastatura je sigurno još prljavija, pa odvojte malo vremena i detaljno je očistite.

Tepisi: Možete biti vrijedni i redovno usisavati, ali ipak ne možete da izbjegnete dubinsko čišćenje tepiha. Jedan od glavnih razloga zašto tepihe treba temeljno čistiti svakih pola godine do godinu jeste što zbog njih kvalitet vazduha u prostoriji može da bude i deset puta lošiji nego onaj na otvorenom. Osim što se u tkanju sakuplja prašina koju ne možete da izvučete običnim usisavanjem, manje kvalitetni tepisi imaju nepogodna ljepila i neprirodne materijale koji su loši za zdravlje čovjeka. Štoviše, mikrobiolog i imunolog Filip Tjerno, autor knjige "The Secret Life of Germs" kaže da se na pet centimetara kvadratnih u tepihu može naći čak 200.000 bakterija, što je 4.000 puta više nego na dasci WC školjke. Uzorci ovako velike prljavštine jesu ti da se u tepihu može naći sve: od hrane, ljudskih ćelija kože, do polena i raznih bakterija, posebno ako imate i kućne ljubimce. Naučnici sa Univerziteta u Aleksandriji u Egiptu otkrili su da određena eterična ulja mogu vrlo učinkovito da djeluju u borbi protiv grinja - malih, mikroskopom vidljivih stvorenja koja često žive u posteljini, tepisima, namještaju i zavjesama. Ako ove uzročnike brojnih alergija želite da držate pod kontrolom, sjajan su izbor eukaliptus i klinčić, koji su se pokazali najučinkovitijim uljima za uklanjanje grinja.

Izvor i foto: Tportal.hr/M.C./Profimedia

Portal Analitika