Abiznis

SAD: Dug po kreditnim karticama 917 milijardi dolara

Dug po kreditnim karticama u SAD porastao je za 71 milijardu dolara na 917,7 milijardi dolara, prema rezultatima studije internet stranice Kard hab.
SAD: Dug po kreditnim karticama 917 milijardi dolara
Portal AnalitikaIzvor

Rast duga za 71 milijardu dolara je za 24 odsto veći u odnosu na njegovo povećanje u 2014. godini. Prosječno američko domaćinstvo sada duguje 7.879 dolara po kreditnoj kartici, što je najveća cifra od finansijske krize iz 2008. godine.  Istraživanjem je utvrđeno i da najveći dio dugovanja potiče iz posljednjeg kvartala 2015. godine, kada su Amerikanci uvećali dug za 52 milijarde dolara, prenosi američka televizijska stanica CNBC.

Stopa zaduživanja po osnovu kreditnih kartica u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu je bila najveća od Velike recesije, navodi Kard hab.

"To je nešto što moramo motriti, ukoliko zaduživanje nastavi da ubrzano raste", izjavio je direktor američke bonitetne agencije Mudis Skot Hojt.

Istovremeno, generalni direktor kompanije "Trim tebs investment riserč" Dejvid Sanči kaže da rast dugovanja po osnovu kreditnih kartica obično predstavlja dobar znak, jer ukazuje na veću potrošnju domaćinstava.

Za glavnog ekonomistu kompanije "ITG Investment riserč" Stiva Blica rast zaduženosti je samo signal da veći broj ljudi sada imao posao. U američkoj privredi je prošle godine otvoreno 2,45 miliona radnih mjesta. U 2016. godini više od 400.000 radnih mjesta je otvoreno do februara, dok je nezaposlenost na najnižem nivou za posljednjih osam godina - 4,9 odsto. Ipak, tempo rasta plata nastavlja da stagnira, pa su tako američki radnici u februaru zarađivali tri centa manje po satu, navodi CNBC.

(Nezavisne)

Portal Analitika