Abiznis

Ivanović sa pčelarima u Sloveniji

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović boraviće 12. i 13. marta u zvaničnoj posjeti Sloveniji. Na poziv ministra poljoprivrede šumarstva i hrane Slovenije Dejana Židana, Ivanović će učestvovati na ministarskom okruglom stolu pod nazivom “20. maj Svjetski dan pčela – šansa za sve”, koji će se održati u Celju.
Ivanović sa pčelarima u Sloveniji
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović jedan je od potpisnika inicijative koju je Slovenija uputila Ujedinjenim nacijama sa predlogom da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela, uzimajući u obzir ugroženost pčelinje populacije na globalnom nivou, i njihove neprocjenjive uloge za održivu poljoprivrednu proizvodnju, ekološki balans životne sredine i uopšte opstanak prirode.

"Na skupu u Celju, osim ministara poljoprivrede Slovenije i Crne Gore, učestvovaće i ministri poljoprivrede i visoki predstavnici vlada Francuske, Austrije, Češke, Mađarske i Srbije. Ministri će diskutovati o trenutnom stanju, izazovima i mogućnostima za dalji razvoj sektora pčelarstva, i unapređenje promocije održivog razvoja u sektorima poljoprivrede, industrije i turizma. Cilj inicijative za proglašenje Svjetskog dana pčela je podizanje svijesti vlada i javnosti o važnosti pčela i pčelarstva", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Inicijativa Svjetskog dana pčela potekla je od Pčelarskog udruženja Slovenije, organizacije koja će biti domaćin grupi od 40-tak crnogorskih pčelara koji su zajedno sa predstavnicima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, Saveza pčelarskih organizacija i medija jutros otputovali u još jednu višednevnu studijsku posjetu toj zemlji. 

Crnogorska delegacija na čelu sa ministrom Ivanovićem posjetiće 39. API Slovenija sajam posvećen pčelarstvu, koji je međunarodnog karaktera i koji će ove godine biti posvećen upravo inicijativi za Svjetski dan pčela.

U okviru posjete naši pčelari imaće priliku da nastave razgovore sa slovenačkim kolegama i ekspertima na teme od značaja za unapređenje pčelarstva u našoj zemlji, među kojima je i zaštita meda geografskom oznakom.

Portal Analitika