Finansije

Najgore nije prošlo: Nafta je konačno dotakla dno

Cijene nafte su možda konačno dotakle dno, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), ukazujući istovremeno na njihov "značajan oporavak".
Najgore nije prošlo: Nafta je konačno dotakla dno
Portal AnalitikaIzvor

"Skorašnje snažno poskupljenje nafte, koje je poguralo cijene na oko 40 dolara za barel sa 28,50 dolara iz sredine januara, ne mora značiti da je najgore prošlo", navodi se u mjesečnom izvještaju IEA o situaciji na tržištu nafte, prenosi agencija Frans pres.

"Prisutni su, pak, pokazatelji koji govore da su cijene možda konačno dotakle dno", dodaje se u izvještaju. 

Među faktorima koji su doprinijeli podizanju cijena nafte su razgovori započeti između vodećih proizvođača nafte, Saudijske Arabije, Venecuele, Katara i Rusije, o zamrzavanju nivoa proizvodnje, a koji su, kako ocjenjuje IEA, prvi impuls koordinisane akcije namjenjene stabilizovanju i podizanju cijena nafte ka nivou od 50 dolara za barel. 

"Ishod ovih pregovora je, međutim, neizvjestan, a velike zalihe na tržištu su signal da će njihov uticaj biti mali u narednim mjesecima", navodi IEA. 

Iranski povratak na tržište nafte poslije ukidanja zapadnih sankcija toj zemlji u januaru je, prema ocjenama IEA, bio manje dramatičan od onoga što su Iranci najavljivali. 

"Čini se da će iranski povratak na tržište biti postepen", saopštila je ova agencija koja pruža analize o situaciji na globalnim energetskim tržištima.

b92.net

 

Portal Analitika