Abiznis

Tužilaštvo češlja ugovor "Montenegro erlajnza" sa "Etihadom"

Specijalno tužilaštvo provjerava poslovanje ,,Montenegro erlajnza“, odnosno kod šer ugovor o strateškom partnerstvu, koji je ova avio kompanija 4. novembra prošle godine potpisala sa ,,Etihad ervejzom“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih nacionalnoj avio kompaniji.
Tužilaštvo češlja ugovor "Montenegro erlajnza" sa "Etihadom"
Portal AnalitikaIzvor

Istražitelji su izuzeli dokumentaciju o ugovoru sa aviokompanijom iz Abu Dabija, ali novinarima Pobjede nije odgovoreno na pitanja zbog čega se ispituje ta dokumentacija.

U izradu tog ugovora bio je uključen bivši srpski ministar finansija Mlađan Dinkić, kao savjetnik ,,Etihada“.

 ,,Montenegro erlajnz“, inače, ima kod šer ugovore sa ,,Er Fransom“, ,,Kroacija erlajsom“, ruskim ,,S7 erlajnzom“, kao i sa ,,Ostrija erlajnzom“. Radi se o ugovorima o saradnji kojim kompanije mogu da prodaju karte na letovima obje kompanije, a putnici mogu da koriste vazduhoplove obje firme.

 Krajem februara ove godine predstavnici ,,Montenegro erlajnza“ su boravili u sjedištu ,,Etihada“, čiji su im predstavnici predstavili model promjena u poslovanju, koje bi mogle da poboljšaju profitabilnost i poslovnu efikasnost naše kompanije.

Prošle godine, podsjećamo, policija je na zahtjev Tužilaštva izuzela iz ,,Montenegro erlajnza“ dokumentaciju o kupovini aviona embraer ERJ 190LR i načinu njegove otplate. Ta je kupovina bila obavljena u vrijeme dok je na čelu ,,Montenegro erlajnza“ bio Zoran Đurišić. Istraga je, kako je saopšteno, abolirala Đurišića od krivične odgovornosti za slabe poslovne rezultate kompanije koja je dostigla gubitak od 71 milion eura. Potom je Đurišić podnio krivičnu prijavu porotiv aktuelne šefice odbora direktora aviokompanije Daliborke Pejović zbog javnih nabavki. Istraga po toj prijavi je, prema saznanjima Pobjede, još u toku.

Ni u tom slučaju nije poznato što je bivši direktor Đurišić vidio kao sporno u javnim nabavkama ,,Montenegro erlajnza“.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika