Finansije

MORT: Iznosi od 45 miliona i 5,5 miliona za Hotel "As" tiču se različitih rokova

Iznos od 45 miliona eura odnosi se na period do novembra 2010. godine i predstavlja procjenu investitora, a procijenjeni iznos od 5,5 miliona eura odnosi se na period nakon potpisivanja Aneksa I Ugovora iz februara 2014. godine, što je konstatovala Komisija zadužena za to, navodi se u reagovanju Ministarstva održivog razvoja i turizma.
MORT: Iznosi od 45 miliona i 5,5 miliona za Hotel "As" tiču se različitih rokova
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika iz ovog ministartva, ističe se da je izvještajem o realizaciji obaveza iz Ugovora o privatizaciji Hotela "As" iz novembra 2010. godine, konstatovano da je, prema izvještaju investitora, do tada investirano oko 45 miliona eura.

- Sa druge strane, Vlada je na sjednici od 26. septembra 2013. godine usvojila Informaciju kojom je prihvatila Aneks I ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji Hotela "As" i kojim je predviđena dodatna investicija u visini od oko 50 miliona eura. Na osnovu navedenog, Aneksom I od 17. februara 2014. godine, preostali iznos investicije definisan je na 50 miliona eura, od čega 15 miliona eura u Fazu I objekta -u građevinskom smislu) sa rokom realizacije najkasnije do 1. decembra 2015. godine i za Fazu II u iznosu od 35 miliona eura. Takođe, obaveza Investitora bila je da od 15 miliona eura predviđenih za Fazu I objekta, polovinu tog iznosa (7,5 miliona eura) uloži do 15. novembra 2014. godine - navodi se u saopštenju.

Dalje se precizira da je Komisija za kontrolu, ocjenu i dinamiku investicije je u skladu sa obavezama u Aneksu I, svojim izvještajem od 19. januara 2015. godine konstatovala da je zaključno sa decembrom 2014. godine investitor na svim objektima - i za Fazu I, i za Fazu II objekta Hotela "As" - imao ukupnu realizaciju grubih građevinskih radova u iznosu od 5.576.721,42 eura, od trenutka potpisivanja Aneksa I Ugovora. Takođe, Izvještaj Komisije je ustanovio da je odnos grubih građevinskih radova koji su izvedeni na Fazi I i Fazi II objekta 55% prema 45%, iz čega se procjenjuje da je Investitor na izgradnju Faze I objekta utrošio 3.067.000 eura, od trenutka potpisivanja Aneksa I tog ugovora.

- Aneksom I Ugovora investitor je imao obavezu da od 15 miliona eura, predviđenih samo za Fazu I objekta, polovinu tog iznosa, tj. 7,5 miliona eura uloži do 15. novembra 2014. godine. Kako obaveze definisane Anexom I Ugovora nijesu ispoštovane ni po pitanju visine sredstava koja je trebalo uložiti, niti po pitanju namjene tih sredstava, stvorili su se uslovi za raskid Ugovora - zaključuje se u reagovanju MORT-a.

Portal Analitika