Abiznis

IVANOVIĆ: Vlada usvojila informaciju o realizaciji IPARD like 1

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji projekta IPARD like 1, namijenjenog izgradnji institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, u okviru kojeg je do sada potpisano 287 ugovora, saopštio je resorni ministar, Petar Ivanović.
IVANOVIĆ: Vlada usvojila informaciju o realizaciji IPARD like 1
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je to veoma važan projekat koji se realizuje predviđenom dinamikom.

“Takođe smo objavili i javni poziv za IPARD like 2, koji je fokusiran na preradu, za razliku od prvog koji je fokusiran na primarnu poljoprivrednu proizvodnju”, kazao je Ivanović nakon sjednice Vlade.

On je kazao da se očekuje da do ljeta bude završena procedura kada je u pitanju IPARD like 2, nakon čega bi se krenulo u potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima koji budu dostavili aplikacije.

“Time bismo zatvorili u potpunosti taj pripremni period i otvorili vrata realizaciji projekat IPARD koji smo najavili za kraj godine i koji će se odnositi na period do 2020. godine”, saopštio je Ivanović.

On je podsjetio da Ministarstvo stalno dobija zahtjeve žena da se brišu iz poljoprivrednih registara kako bi ostvarile pravo na doživotnu naknadu zbog toga što imaju troje djece.

“To po našoj ocjeni nije dobar put, jer na taj način spriječavaju sebe da učestvuju u bilo kojim javnim pozivima koje organizuje Ministarstvo. Vjerovatno da je to kratkoročno dobra odluka, ali ako hoćemo srateški da promišljamo, to ne može nikako biti dobra odluka, jer time izopštavaju sebe da učestvuju u projektima koji mogu donijeti značajna finansijska sredstva”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo u prosjeku sedmično dobije 25 zahtjeva za brisanje iz različitih registara koji postoje u oblasti poljoprivrede.

“Ako nastavimo tim tempom vjerovatno da će do kraja godine sve žene biti izbrisane iz registra. Imaćemo samo muškarce koji će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom”, saopštio je Ivanović.

On je rekao da je siguran da će se taj trend zaustaviti prije ili kasnije i da će onda krenuti obrnuti.

“Obrnuti trend ne znači da istog trena kada podnesu zahtjev mogu da se upišu u registar. Postoji procedura koja se mora ispoštovati i ona će zahtijevati neko vrijeme”, objasnio je Ivanović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je Ministarstvo ispunilo sve obaveze kada su u pitanju radnici Duvanskog kombinata Podgorica (DKP), kazao da je taj Vladin resor uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti.

Ivanović je podsjetio da je dogovor sa sastanka bio da Ministarstvo, u roku od 30 dana od dobijanja kompletne dokumentacije, ispuni sve obaveze.

“Jedna je bila da se uplati iznos od 1,7 miliona EUR za otpremnine od po 12 hiljada EUR prosječno po zaposlenim. Druga obaveza se odnosila na iznos od oko 3,4 miliona EUR za povezivanje radnog staža”, objasnio je Ivanović.

On je rekao da je Ministarstvo uplatilo te iznose istog dana kada je po oba osnova dobilo komplentnu dokumentaciju.

“Moramo razumjeti da mi nemamo hiljade investitora koji hrle ka Crnoj Gori da bi preduzeća koji imaju problem digli na noge. Ovo je četvrti ili peti pokušaj da se nađe neko ko će pokrenuti proizvodnju u DKP-u. Nijesmo imali stotine investitora, već jednog. I ja vidim uporna nastojanja da se po bilo koju cijenu napravi neki štrajk, kako bi se i taj jedan investitor otjerao iz Crne Gore”, rekao je Ivanović.

On je pitao šta su alternative.

“Svaki čas potezati za štrajkovima, plašiti investitore, zabranjivati da se uđe u posjed, mislim da to ne vodi ničemu, posebno kada ne postiji nikakva alternativa”, zaključio je Ivanović.

Bivši radnici DKP-a, koji od ponedjeljka štrajkuju ispred kapija fabrike, zaustavili su danas pokušaj privatnog obezbjeđenja predstavnika arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC, Isata Boljevića, da ih udalji sa tog mjesta.

Krajem februara potpisan je ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom Podgorica (NDKP), čime će zvanično biti likvidiran DKP. Ugovor su potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC.

Radnici traže isplatu jedne i po zarade i povezivanje radnog staža za tri godine i dva mjeseca. (Mina)

Portal Analitika