Abiznis

Provjerom stanja i aktivacijom SMS usluga protiv krađe novca sa računa

Građani koji imaju račune u bankama treba najmanje jednom mjesečno da provjere stanje i da koriste SMS info servis koji ih na telefonski broj obavještava o svim transakcijama - kazali su bankari i bankarski ombudsman, komentarišući najnoviji slučaj u kotorskoj filijali Komercijalne banke Budva, u kojoj su tri službenika osumnjičena da su skinuli ukupno 250.000 eura sa računa klijenata, piše Pobjeda.
Provjerom stanja i aktivacijom SMS usluga protiv krađe novca sa računa
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Slučaj u Kotoru nije usamljen. Krajem prošle godine protiv tri službenika ekspoziture Atlas banke u Kolašinu podnijeta je prijava tužilaštvu zbog sumnje da su bez znanja klijenata raspolagali njihovim računima. Sličnih slučajeva je bilo ranije u CKB-u, Euromarket banci...

Nakon informacije da je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv službenika kotorske filijale Komercijalne banke, Pobjeda je pitala bankare, bankarskog ombudsmana, ali i građane da li su sigurni računi u bankama i kako se zaštititi.

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač kaže da se u prošloj godini i prva dva mjeseca ove niko nije žalio da mu je neovlašćeno skinut novac sa računa, ali je oprez neophodan.

- Korisnici tekućih računa i bankarskih kartica trebaju redovno da prate stanje, traže od banke izvod prometa i saldo najmanje jednom mjesečno - kaže Kalač i ističe da je banka obavezna da udovolji zahtjevu klijenta. Ako to ne učini, krši član 87 Zakona o bankama.

U bankama nijesu željeli da komentarišu najnoviji slučaj, ali su Pobjedi kazali da su računi njihovih klijenata zaštićeni.

U Sosijete ženeral Montenegro kažu da imaju pisani trag o transakciji svakog klijenta.

- Skidanje novca ne može proći neopaženo. Za sve aktivne račune klijentu je dostupan izvod koji može da podigne u bilo kojem trenutku u svakoj ekspozituri naše banke - objašnjavaju i dodaju da preporučuju SMS info servis.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika