Abiznis

Rudari sjutra blokiraju površinski kop Zagrad

Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita blokiraće sjutra ujutru odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, jer im nadležni do dogovorenog roka nijesu ispunili zahtjev i uplatili doprinos kako bi mogli ostvariti pravo na penziju.
Rudari sjutra blokiraju površinski kop Zagrad
Portal AnalitikaIzvor

Bivši radnik, Drago Dačević kazao je da im je stečajni upravnik, Mladen Marković saopštio da će im uplatiti doprinose za 18 mjeseci nepovezanih u stečaju, ali tek sjutra.

“Smatramo da smo opet prevareni, jer više ne možemo čekati na ispunjenje praznih obećanja. Marković je garantovao da će sjutra uplatiti staž za vrijeme stečajnog postupka, ali ni to nije sigurno”, rekao je Dačević agenciji Mina-business.

On je podsjetio da za njihovih 15 kolega staž treba da se poveže od 2008. godine do uvođenja stečaja u novembru 2013. godine, što je obaveza države.

Prema riječima Dačevića, potpuno je neizvjesno da li će i kada Ministarstvo finansija ispuniti tu obavezu.

“Potpuno smo ostali na ulici, jer ne možemo ni na Biro rada, a nemamo ni zdravstveno osiguranje”, rekao je Dačević.

On je naveo da će od sjutra uz povezivanje staža zahtijevati sada i isplatu zaostalih zarada, regresa i jubilarnih nagrada.

Grupa bivših radnika Rudnika boksita blokirala je krajem prošle sedmice odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, zahtijevajući da im nadležni uplate doprinose za povezivanje radnog staža da bi mogli da ostvare pravo na penziju.

Ispred rudokopa okupila se bila i policija, ali je blokada mirno prekinuta nakon dogovora da će predstavnici Uniproma pokušati da dobiju detaljnu informaciju kada će staž biti povezan barem za radnike koji ispunjavaju uslov za penzionisanje.

(Mina biznis)

Portal Analitika