Abiznis

Gvozdenović: Crna Gora u vrhu prognoziranog turističkog razvoja

Dobri rezultati u turizmu prozivod su kontinuirane posvećenosti Vlade razvoju ove težišne privredne grane u Crnoj Gori, istakao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović na Kopaonik biznis forumu koji se održava od 8. do 10. marta.
Gvozdenović: Crna Gora u vrhu prognoziranog turističkog razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović je učestovao u radu drugog dana foruma, čija je tema bila "Ažuriranje reformske agende: reforma države i restrukturiranje javnog sektora". Tom prilikom, održan je panel na temu "Kreiranje prilika za razvoj infrastrukture i razmjenljivih sektora", na kojem su pored Gvozdenovića učestvovali i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Andreas Beikos, šef kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Edvard Jakopin, pomoćnik ministra privrede Republike Srbije i Tomas Libek, regionalni menadžer IFC-ja za Zapadni Balkan.

Ministar Gvozdenović je, odgovarajući na interesovanja učesnika panela u vezi sa uspjehom crnogorskog turizma, kao osnovne prednosti Crne Gore označio kvalitetne zakonske i druge pretpostavke za razvoj visokokvalitetnog turizma, posvećenost države izgradnji infrastrukture i povećanju avio dostupnosti, te prisustvo velikog broja renomiranih investitora u Crnoj Gori.

"Zbog svega navedenog, renomirane međunarodne organizacije, kao što je WTTC- Svjetski savjet za turizam i putovanja, svrstavaju Crnu Goru u sam vrh prognoziranog turističkog razvoja u narednom desetogodišnjem periodu. Crna Gora je jedinstven primjer zemlje u regionu koja se na referentnim i renomiranim svjetskim listama i izvještajima nalazi među prvih 10 pozicija, u bilo kojoj oblasti", istakao je ministar Gvozdenović.

Osim toga, on je posebno pozdravio uspjeh i napredak i Crne Gore i Srbije na Doing business listi Svjetske banke, čime su obije zemlje pokazale posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta.

“Obzirom na svoju veličinu, Crna Gora i dalje mora unapređivati investicionu klimu, na čemu se intenzivno radi, prije svega kad su u pitanju izmjene dva sistemska zakona kao što su Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata i Zakon o turizmu”, rekao je Gvozdenović.

Pored toga, po riječima ministra, veoma je važna uloga države u izgradnji i unapređenju infrastrukture, ne samo saobraćajne, već i turističke, a Crna Gora je, kako je rekao, na tom polju napravila ključan korak, tretirajući ski staze i žičare kao infrastrukturu, čime se značajno stvaraju pretpostavke za dinamičniji razvoj sjevernog regiona.

Tema ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma je "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu", a u radu foruma učestvuje oko 750 visokih državnih zvaničnika, stranih i domaćih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara, teoretičara i međunarodnih ekpserata, dok će tokom tri dana biti organizovano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija.

Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokoriteljstvom predsjednika Vlade Srbije.

Portal Analitika