Kultura

"Romansa" pokreta satkana od pravog života i emocija

Pored tehnike i rada, osnova ove predstave su emocije. One su glavni karakteri ovog baleta. Osnovne ideje "Romanse" su - pravi život i emocije koje je Loredane Parela doživjela i koje prenijela na scenu, kazao je izvođač Joris Petrilo.
"Romansa" pokreta satkana od pravog života i emocija
Portal AnalitikaIzvor

- Publika uglavnom na isti način reaguje na "Romansu", je to plesna predstava o emocijama koja pruža emocije - uvijek i svuda. I nije teško pretvoriti emociju u pokretn, koliko je to veoma složen proces - istakla je rediteljka i koreografkinja Loredana Parela.

Italijanski Fizički teatar "Cie Twain" predstavio se sinoć podgoričkoj publici svojom produkcijom iz tri čina na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Iako je riječ o specifičnom načinu umjetničkog izraza, publika je s uživanjem pratila skoro jednočasovni komad za čiju je pripremu, kako je kazala Parela, bilo potrebno nekoliko godina.

- Sve to vrijeme nastanka predstave posmatrala sam plesače i upoznavala njihova tijela. A kroz to sam upoznavala i njihove emocije i način na koji ih predstavljaju. Uostalom, to je predstava koja govori o našim tijelima - od djetinjstva, preko mladosti, do starosti i trenutka kad ona nestaju. Ipak, ovo nije samo priča o tome šta se dešava s nama od rođenja do smrti. O tome govori upravo posljednja koreografija "Féroce présence" (Snažna prisutnost), koja u stvari predstavlja - prisustvo odsustva - pojasnila je Parela, i podsjetila da prva dva čina nose nazive "Angeli e Insetti" (Anđeli i insekti) i "Riflesso" (Odraz).

Na sceni su ovu predstavu vješto i izražajno interpretirali Eliza Melis i Joris Petrilo.

- "Romansa" je nastala prije tri godine i s njom smo obišnli i Italiju i Evropu. Kada je nastajao, ovaj balet smo bez prestanka radili čak mjesec dana. A za svako izvođenje, spremamo se svakodnevnim probama pet do sedam dana - kazao je Petrilo.

- Ja sam treća balerina koja igra u ovom komadu, dok je Joris od početka u "Romansi". Kome je bilo teže? Mislim Jorisu, jer je morao više da se prilagođava - precizirala je Melis, ali je Petrilo dodao kako već tri godine rade zajedno na drugim, različitim projektima, te da se dobro poznaju.

- Uostalom, ovi pokreti nijesu baletske figure, one su nastale iz osjećanja - zaključuje Melis.

Plesna trupa "Cie Twain" danas završava sedmodnevni boravak u Crnoj Gori, u okviru koje je održala i majstorske kurseve za baletske igrače u Podgorici, a čiji je cilj poboljšanje plesne tehnike i koreografskog pristupa. Bila je to prilika da tijesno sarađuju sa članovima naše najpoznatije plesne trupe "Ballo", a svoja dostignuća predstaviće večeras na otvorenom času.

K.J.

Portal Analitika