Svijet

Njemački parlament usvojio oštrija pravila prijavljivanja za azil

Njemački parlament u četvrtak je usvojio nove mjere kojima se pooštravaju pravila prijavljivanja za azil.
Njemački parlament usvojio oštrija pravila prijavljivanja za azil
Portal AnalitikaIzvor

Paket, koji uključuje mjere kao što su ograničenja na spajanje porodica za neke migrante, usvojen je velikom većinom s 429 glasova za i 147 protiv.

Nova pravila također će smanjiti broj prepreka za protjerivanje osuđivanih stranaca - mjera koja je predložena nakon novogodišnjeg divljanja u Koelnu kada su stotine žena prijavile da su seksualno napastvovane i pljačkane od ljudi koji su uglavnom bili migranti.

Kancelarka Angela Merkel našla se pod intenzivnim pritiskom da smanji broj tražilaca azila u Njemačkoj, u koju je ušla bujica od 1,1 miliona migranata u 2015.

Po novim pravilima, nekim migrantima će biti zabranjeno da dovedu porodice radi spajanja u Njemačkoj na dvije godine.

Mjera se primjenjuje na tražioce azila koji još ne mogu biti deportovani jer se suočavanju s rizikom mučenja ili smrtne kazne u vlastitoj zemlji.

Proces podnošenja molbe za azilom također će biti ubrzan, a bit će uspostavljeni centri za procesuiranje molbi "ekonomskih migranata", koji imaju male šanse da dobiju izbjeglički status.

Namjera vlade u Berlinu je da prikupi te molbe u specifičnim centrima kako bi organizirali njihovu brzu repatrijaciju i oslobodili bi se resursi za ratne izbjeglice kojima je potrebna hitna zaštita, prenosi AFP.

klix.ba

Portal Analitika