Svijet

Vejvoda: Rat se neće vratiti na Balkan

Stručnjak za međunarodne odnose Ivan Vejvoda navodi da na Balkanu postoje "ozbiljni izazovi", ali da se rat "neće vratiti" u region koji je za neke "oaza mira".
Vejvoda: Rat se neće vratiti na Balkan
Portal AnalitikaIzvor

"U poređenju s drugim dijelovima svijeta, Balkan je oaza mira. A razlog za to je postojanje Evropske unije i njene politike proširenja. To nas dovodi do druge konstatacije - bez obzira na sadašnju krizu, meka sila Evropske unije još je živa i delotvorna na zapadnom Balkanu", napisao je Vejvoda u tekstu za novi broj nedjeljnika "Njuzvik".

Kao najozbiljnije izazove u regionu on je naveo veoma nizak ekonomski rast, visoku stopu nezaposlenosti i stagnaciju ili opadanje životnog standarda, uporedo s kontinuiranim odlivom mozgova i nekoliko neriješenih regionalnih pitanja.

"Međutim, rat se neće vratiti na zapadni Balkan. Sukob devedesetih godina, koji je okončan 78-dnevnim bombardovanjem tadašnje SR Jugoslavije, suviše je prisutan u umovima političkih lidera i društvima koja su njime bila pogođena i platila tako ogromnu cijenu. Niko ne želi da se ta vremena vrate, bez obzira na to kako zvuči unutrašnja politička retorika. Čak ni migrantska kriza neće dovesti do rata, iako ona svakako može da pojača zategnutost i stvori nove prepreke za proces integracije", ocijenio je Vejvoda, viši potpredsjednik njemačkog Maršalovog fonda SAD.

Prema riječima Vejvode, zapadni Balkan posljednji je neintegrisani dio Evrope, što je za EU nezavršen posao i ozbiljna provjera njenog kredibiliteta.

"Ako Evropska unija nije u stanju da podstakne proces proširenja na zapadni Balkan, teško je zamisliti kako može da se suoči s drugim izazovima", naveo je Vejvoda.

Izvor: b92.net

Portal Analitika