Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Zanimljivosti

REPORTAŽA: Ima li đe koja bijela trojka ?

Ova priča datira još iz 16. vijeka i otvaranja prve kafane u Istanbulu. I sve u vezi toga je veoma jednostavno. Treba samo da popijete svoju kafu, zavrtite šoljicu sa talogom od kafe tri ili sedam puta i prevrnete je na tanjirić. Ono što slijedi je apsolutni fenomen svih društvenih igara. Gatanje.
REPORTAŽA: Ima li đe koja bijela trojka ?
Portal AnalitikaIzvor

Od vjerovanja u gatanje iz kafenog taloga nisu bili pošteđeni čak ni sultani, u ona ''prva doba'', prije nego što je cijela ta stvar postala ženska zabava kojoj su se, tek tu i tamo, pridruživali muškarci.

Ali, postala je zabava.

I kafedžije su, čak, ustanovili i pravila u tom apsolutnom neredu koji se od kafenog taloga stvori nakon prevrtanja šoljice. U svakom slučaju, prepoznavanje nastalih figura i pretvaranje tih sličica u priču, postalo je prava vještina.

Danas, čak, postoji i nebrojeno internet stranica koje upućuju na značenja oblika stvorenih u kafenom socu, ali svi vrlo dobro znamo da je jedino pravo mjerilo stvaranje mikrokosmičke legende jednog nevelikog društva koje završava u hvalospjevima prema određenoj osobi – » sve pogađe«.    

Naravno, kao i svako proricanje sudbine ni gatanje u kafu nije baš odobravajuće, ali kako je ispijanje kafe potpuno društvena stvar, a tumačenje kafenog taloga obično povjereno duhovitim ljudima čistog srca koji za svoj nastup imaju uporište u dobrom raspoloženju svih okupljenih, važi uvjerenje da se to i ne broji kao grijeh. Uostalom, za onaj red loših sličica koje bi se eventualno stvorile na dnu ili  po stranama šoljice, vazda postoji dobronamjerni izlaz i tih nekoliko čuvenih riječi.

«Nije ti se nešto otvorila.«

Mada, u upotrebi su i neke opisne opomene koje ne mogu da škode.

«Nešto si mi tanušan, sav ispresjecan, samo se sjekiraš bezveze...«

U neka od pravila ove vrste gatanja, bar kako se priča, jedini dan kada se taj običaj ne preporučuje je – nedjelja.

Kao, tada, ''zna da laže šolja''. Iako, postoji cijela opozicija poznavalaca vještine gatanja koji će uporno tvrditi samo jedno – »ako koza laže, šolja ne laže«.

U svakom slučaju, neizvjesnost je neizostavni detalj ove discipline. A i sama riječ kafa proizašla iz prvobitnog imena ''quahva'', što na arapskom znači uzbuđenje. Ipak, jedno od pravila nalaže da za nestrpljivost nema mjesta, jer preuranjeno podizanje prevrnute šoljice sa tanjirića može da pokvari prvobitne figure. A onda, džaba ga bilo. Samo što i tada snalažljivi i pozitivni gatari vazda imaju dobro opravdanje za šoljicu sa koje se još uvijek cijedi talog.

«Evo, neko te želi.«

Još ako taj talog ne prestaje da kaplje...

»Uuuu, kako te neko želi, mojaaaa...«

Ipak, da se vratimo pravilima ove igre.

Osnovno pravilo pri okretanju šoljice, osim onog da se zavrti tri ili sedam puta, je zamišljanje želje. Sam vrh cijele priče. Onda slijedi ono malo iščekivanja i besjeda može da počne. Slijedi samo jedna od verzija.

Pas je simbol prijateljstva, lav uspjeha, ptica je sinonim radosnih vijesti, a za figuru konja važi da je jedan od najboljih simbola, predznak dobitka, iskrenosti, vjernosti. Nego, da idemo mi konkretno.

Prvo, ljubav. Za sve one koji očekuju lijepu riječ za neizvjesnost koju samo ljubav može da uredi, važi priželjkivanje figure cvijeta. Cvijet znači ostvarenje želje. Tu nema greške. Još ako se od svih cvjetova ovog svijeta ocrta ljiljan, kao simbol ljubavi, eto ljepote. Slično je i sa figurom srca. Ni tu nema nikakve dileme. No, ovome se priključuje i ćelava glava pri vrhu šolje kao nepobitan znak sigurnog ostvarenja ljubavi. Tu sreću označava i slika jedrih djevojačkih grudi, baš kao i drvo sa krošnjom (u ovoj rečenici je trebalo da stoji samo ženskih grudi, ali kako sam proveo vijek misleći da mi opisi strašno idu, nemojte zamjeriti – nap.a).

Ipak, u cijeloj priči, posebno mjesto zauzima prikazivanje brojeva.

Jedinica je, naravno, početak. Sve novo. U kafedžijskim krugovima, ovaj broj se može smatrati omiljenim, a i uvijek dobro zvuči.

Dvojka označava sastanak, iako je neki namćori promovišu i u opasnost, možda neuspjeh.

Trojka simboliše uspješan posao ili nešto za tri dana, tri nedjelje...Samo što oko te trojke kruže razne priče i ona važi za veoma interesantan broj. Naime, bar kako se govori, bijela trojka označava seks. Prema tome, nerijetko pitanje za vrijeme gatanja glasi prilično jednostavno.

»Viđi mi molim te, ima li đe koja bijela trojka ?« 

Viđenje četvorke govori da vas očekuje sreća, dok se za peticu vezuju spletke. Šestica je, naravno, prevrtljiva. Ili je brak ili rastanak. Stara priča, nikad se ne zna sa tim šesticama.

Sedmica je, već, sasvim druga stvar. Dakle, sedmica sa crtom predstavlja staru ljubav. Taj broj, tako ocrtan, bar prema istraživanjima potpisnika ovih redova, veoma je cijenjen. Samo što mnogima prođe vijek čekajući ga. No, kako je nada oduvijek bila omiljeno ludilo, nikad se ne zna. Sedmica bez crte, naravno, označava novu ljubav. Pa, ko voli...

Osmica je isplativo ulaganje, ali neki su skloni da je definišu i kao čistu zavrzlamu i svađu.

Devetka označava novo poznanstvo.

Eventualni miks brojeva je san svakog pripovjedača i pomnog slušača. Uostalom, zamislite samo jednu jedinicu, onda sedmicu, a da tu odmah bude i bijela trojka. Pa, tačno da se čovjek naježi...

Željko VUKMIROVIĆ

Portal Analitika