Kultura

Savršenstvo na sceni, Crna Gora u genima

Publika u Crnogorskom narodnom pozorištu odavno nije imala priliku da isprati koncert koji je od prvog do posljednjeg trenutka bio tako dobro izveden, kao što se to sinoć dogodilo kada je Crnogorski simfonijski orkestar imao Marka Korovića za dirigenta i pijanistu Žan-Pola Gasparjana za solistu.
Savršenstvo na sceni, Crna Gora u genima
Portal AnalitikaIzvor

Bilo je to veče posvećeno djelima francuskih kompozitora, a mladi umjetnici - obojica iz Pariza - publici su dali sve od sebe: i vrhunsku tehniku, i posebne emocije koje su rezultirale višeminutnim aplauzima na kraju Koncerta za klavir i orkestar br. 2 u g-molu Kamija Sen-Sansa i Simfonije br. 1 u C-duru Žorža Bizea, kao i dio njegove Svite za operu "Karmen", koja je izvedena na bis. No, i članovi našeg orkestra ovog puta su pokazali da uz "pravu ruku" mogu izvoditi i najzahtjevnija djela.

Dirigent Korović, iako već četvrta generacija koja to prezime nosi u Francuskoj, s ponosom ističe da je porijeklom iz Crne Gore, tačnije - iz Zete. Kako je ranije najavio direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković, Korović ga je prije dvije godine sam kontaktirao, poslao svoj izuzetan rezime i izrazio želju da nastupi, i to besplatno. O saradnji sa CSO kaže da je "imao sreću da gostuje, jer se bavi muzikom".

1102mjp2- Da se bavim nekim drugim poslom, vjerovatno ne bih ni bio ovdje. Ali, muzika je univerzalna i možete je stvarati bilo gdje. Zahvaljujući onome što radim, mogao sam ovdje da dođem i podijelim svoja iskustva sa iskustvima drugih. Istina, o tome nisam mogao ni da sanjam do prije dvije godine, ali - sada je sve to već gotova stvar - kaže Korović s osmijehom.

Iako još nema trideset godina, ovaj dirigent je već poznato ime u centralnoj Evropi i predavač na prestižnoj Sorboni. Na sceni se uvijek odlično provodi, što je bio slučaj i u Podgorici. Tim prije što je njegova rodbina bila u publici.

- Način na koji sam večeras dirigovao je uobičajen. Imam puno energije i želim sa svima da je podijelim, jer je to moj način razmišljanja i stvaranja muzike. Ali, bilo je tu i nekih drugih "iskrica" jer sam, eto, konačno u Crnoj Gori sa ovim orkestrom, sa porodicom u publici... Za njih je to isto bilo bitno, pošto me nikada nijesu vidjeli dok radim, jer često putujem i imam mnogo koncerata u Francuskoj, Njemačkoj, u drugim zemljama. Ali, sve je večeras bilo posebno: ova muzika, ovaj orkestar i zato što je ovo Crna Gora - kaže naš sagovornik sa puno emocija.

Korović za Portal Analitika dalje priča kako se nada novom gostovanju u postojbini.

- Razgovaraću o tome sa CSO i MCCG, jer moj san je da ponovo nastupim ovdje. Trudiću se i da posjećujem rodbinu. Naravno, veoma sam zauzet svojim poslom, jer mnogo putujem i mnogo radim, zato što istovremeno dirigujem i predajem na Sorboni. Ali, sada kada sam ih upoznao, bio je to fantastičan doživljaj za mene. To je sada posebna veza za mene, dio je moje kulture i mojih korjena na koje sam veoma ponosan. I želim da to i dalje bude tako - zaključuje on.

1102mjp1Mladi nagrađivani pijanista Žan Pol Gasparjan poznat je podgoričkoj publici od prošle godine, kada je održao solistički koncert u KIC-u "Budo Tomović". I ovog puta je do izražaja došla njegova besprijekorna tehnika.

- Moram da kažem da sam veoma zadovoljan i srećan što mogu ponovo ovdje da sviram. Rođen sam u Francuskoj i tamo živim, ali sam jermenskog i srpskog porijekla, a majka mi je, eto, porijeklom iz Crne Gore. Uvijek imam specijalan osjećaj kada ovdje sviram, mogu da kažem da se osjećam kao kod kuće - kaže on za Portal Analitika.

Iako obojica iz Pariza, Korović i Gasparjan na sceni su se spojili tek u postojbini. Njihova saradnja bila je izuzetna, a CSO je posebno doprinio da sinoćnji koncert bude nezaboravan. No, mladi pijanisat kaže kako "bez discipline nema rezultata".

- Ja radim, vježbam oko pet-šest sati dnevno. Naravno da je važno imati dobru tehniku, ali najvažnije je komunicirati emocijama. To je cilj muzike. I ako se čulo da je moja komunikacija sa orkestrom i dirigentom bila odlična, to je bitno i drago mi je zbog toga. Iako se nijesmo se znali prije ovog koncerta, siguran sam da ćemo Korović i ja još svirati zajedno, pošto je ovo odlično prošlo - dodao je Gasparjan.

Naredni koncert CSO prirediće 22. februara na Velikoj sceni CNP-a od 20 časova. Biće to šesti tradicionalni "Pozdrav iz Austrije", gdje će orkestrom dirigovati Uve Tajmer, a solistkinja će biti sopran Brigita Šimon. Isti program izvešće i dan kasnije u Nikšićkom pozorištu od 23 časa.

K.J.

Foto: MCCG/D.Miljanić

Portal Analitika