Abiznis

Bivši radnici blokirali kapiju Duvanskog kombinata

Bivši radnici, njih 40, jutros su blokirali kapiju Duvanskog kombinata, ogorčeni što ni poslije sedam mjeseci nijesu dobili ono što im je obećano. Nezadovoljni su i u sindikatu-jer još nema spiska radnika, koji će biti uposleni nakon remonta Novog duvanskog kombinata.
Bivši radnici blokirali kapiju Duvanskog kombinata
Portal AnalitikaIzvor

Od jutros je kapija Duvanskog kombinata blokirana. Sedam mjeseci bivši radnici su čekali da im budu isplaćene otpremnine. Kako Vlada i Uprava nijesu ispunili obećano, jutros je oko 40 radnika bilo primorani da radikalizuju poteze, kaže Željko Vujadinović.

"Blokirali smo kapiju Duvanskog, tako će biti do daljnjeg, tražimo povezivanje radnog staža i isplatu optremnina, što je bio uslov za racionalizaciju“, ističe Vujadinović.

Podsjeća i da je direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović potpisao rješenje koje predviđa isplatu otpremnina radnicima, koji su dobrovoljno napustili fabriku najkasnije do 1. avgusta 2015, a koje bi trebalo da budu u prosjeku 12 hiljada eura.

"Sada ih interesuju samo konkretna rješenja", kaže Vujadinović.

Prema najavama, tokom sedmice Vlada bi trebalo da potpiše sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ugovor o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata.

Od preostalih 114 radnika starog DKP-a u stečaju, nakon remonta radno mjesto u Novom duvanskom, trebalo bi da dobije 80 ljudi.

Iako je spisak radnika trebalo da izađe prošle sedmice, još ga nema, kaže za Antenu M predsjednica sindikata Snežana Vidaković.

Prema njenim riječima o daljim potezima trebalo bi da odluče tokom dana.

Arapska kompanija BMJ, jedina zainteresovana za Duvanski kombinat, planira da uloži 20 miliona eura u fabriku.

Portal Analitika