Svijet

Stručnjaci upozoravaju na opasnost širenja zika virusa

Milioni Brazilaca, kao i svake i ove godine izašlo je na ulice na tradicionalni karneval u Riu. Uprkos velikoj opasnosti od zika virusa mladi uživaju u karnevalu.
Stručnjaci upozoravaju na opasnost širenja zika virusa
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na hiljade beba zaraženo je ovim strašnim virusom od kog drhti ciio svijet, međutim učesnike i posjetioce karnevala to izgleda ne uznemirava. Kostimirani, polu goli mladi su preplavili ulice Ria.

Jedina zaštita od ovog virusa trenutno je izbjegavanje ujeda komaraca i upravo to je razlog zbog kog bi Karneval u Riu mogao da bude velika opasnost.

Većina učesnika i posetilaca oskudno je odjevena pa stručnjaci upozoravaju da bi petodnevni ulični festival mogao da bude "eksplozivni koktel" koji može da proširi epidemiju.

Međutim, ljubitelji karnevala imaju drugačije mišljenje.

- Potrebna nam je radost, a Karneval je najlakši način da svakom ulijemo malu dozu radosti – kaže Angela Pesanha, koja na ovom karnevalu učestvuje već godinama.

Njeni sugrađani u velikom broju slučajeva podržavaju njeno mišljenje.

- Naravno da brinemo o virusu, ali dok festival ne prođe neću razmišljati o svemu tome – rekao je student Pedro Maciel za "Dejli mejl".

Rio još uvijek nije epicenter epidemije. Zika virus širi se sjeverom i istokom zemlje. U pokušaju da kontrolišu situaciju, širom Brazila postavljene su pokretne laboratorije, ali broj zaraženih se povećava.

U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno je više hiljada slučajeva djece rođene sa mikrocefalijom. Stah da bi karneval mogao da pogorša takvo stanje poptpuno je opravdan, upozoravaju brazilski zvaničnici.

Vrhunac karnevala u Riju sa spektakularnom paradom na Sambadromu na rasporedu je sjutra i preksjutra, ali plesačice slavnih škola sambe već igraju - kako na ulicama Rija, tako i na ulicama Sao Paula.

Slični seksi kostimi dio su i karnevalske tradicije u Urugvaju, gdje plesačice nimalo ne zaostaju za onima iz Rija. Na karnevalu u Riju očekuje se milion turista uz nekoliko miliona lokalnih žitelja, prenose agencije.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika