Društvo

Solana kao buduće Ramsar područje

Svjetski dan vlažnih staništa obiježava se 2. februara i to svake godine sa temom kojom se skreće pažnja na određenu vrijednost ili problem vlažnih staništa. Ove godine tema Ramsar sekretarijata „Vlažna staništa za našu budućnost – održivo korišćenje resursa“ je u skladu je sa opredjeljenjem Crne Gore za održivo korišćenje ulcinjske Solane kao budućeg Ramsar područja, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Solana kao buduće Ramsar područje
Portal AnalitikaIzvor

U tom kontekstu, kako se navodi, a u skladu sa  međunarodnim obavezama, prije svega Konvencijom o vlažnim staništima - Ramsar konvencijom, preduzeli smo inicijalne korake u cilju zaštite Solane na  međunarodnom nivou, vodeći se time da održivost mora biti jedini  koncept razvoja u Crnoj Gori i jedini pristup za ulaganje u razvoj zaštićenih područja.

- Napominjemo da danas Ramsarska konvencija ima 169 zemalja potpisnica, dok se na Ramsar listi nalaze 2 224 vlažna staništa od međunarodnog značaja. Na teritoriji Crne Gore nalaze se dva područja od međunarodnog značaja: Skadarsko jezero, upisano na Listu 15. decembra 1995. godine i Tivatska solila, upisana na listu 31. januara 2013.godine. Ukupna površina ovih područja iznosi 20 150 ha – stoji u saopštenju.

Kako je 2016. godina  godina održivog korišćenja resursa, to predstavlja priliku za sve nas da ozbiljno i odgovorno sagledamo sa kakvim se  izazovima svijet susreće kada je u pitanju održivo upravljanje istima.

- Ono što je izvjesno je da naša uloga u očuvanju resursa treba da bude usmjerena na  razvijanje mehanizama zaštite i održivog korišćenja vlažnih staništa, kroz zajedničku  implementaciju aktivnosti svih subjekata    na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou – poručeno je u saopštenju.

Portal Analitika