Abiznis

EKSPERTI: Povećati zarade službenicima UPSFNT, nema oduzimanja imovine kriminalcima

Evropski eksperti procjenjuju da treba povećati zarade službenicima Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPNFT), jer oni svoje poslove obavljaju profesionalno. Kritikuju sistem jer je bilo malo procesuiranih slučajeva pranja novca kao i oduzimanja imovine. Potencira se da postoje značajani nedostaci za zahtjeve za pregled i praćenje klijenata (CDD mjere) i politički eksponiranih lica
EKSPERTI: Povećati zarade službenicima UPSFNT, nema oduzimanja imovine kriminalcima
Portal AnalitikaIzvor

Na 47. plenarnoj sjednici Komiteta MONEYVAL, koja je održana u Strazburu prošle godine godine, usvojen je Izvještaj o četvrtom krugu procjene sistema za sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma Crne Gore. Portal Analitika prenosi ključne zaključke iz Izvještaja.

“Evidentirana je velika fluktuacija kadra, koju bi trebalo spriječiti na način da se povećaju plate zaposlenima. Takođe, trebalo bi omogućiti popunjavanje svih planiranih radnih mjesta, kako bi se omogućilo pravilno rspoređivanje radnih zadataka na sve zaposlene

Pravni okvir kojim se uređuju oduzimanje imovine i privremene mjere, još uvijek nije dovoljno sveobuhvatan. Bilo je veoma malo slučajeva u kojima je imovina privremeno i/ili trajno oduzeta u slučajevima pranja novca, dok slučajeva kada su u pitanju krivična djela za generisanje prihoda i finansiranje terorizma nije bilo uopšte”, navodi s eu Izvještaju

U dokumentu se potencira da ne postoje posebni zakoni i procedure za zamrzavanje terorističkih sredstava ili drugih sredstava određenih lica navedenih u Rezolucijama UNSCR 1267 i 1373. “Nije bilo slučajeva zamrzavanja terorističkih sredstava u Crnoj Gori.Crnogorski organi su preduzeli određene mjere za revidiranje jednog broja preventivnih zahtjeva u odnosu na ranije evaluacije”, piše u Izvještaju.

Međutim, i dalje postoje značajni nedostaci u odnosu na neophodne zahtjeve za pregled i praćenje klijenata (CDD mjere) i politički eksponiranih lica (PEP).

“Za finansijski sektor je utvrđeno da posjeduju adekvatno znanje u vezi preventivnih mjera. Međutim, identifikovani su problemi u odnosu na identifikaciju povlašćenih vlasnika. Svijest o preventivnim mjerama kod ne-finansijskih institucija i profesija koje su zakonom definisane kao obveznici (DNFBP sektor) vrlo je niska”, piše u dokumentu.

Kako se navodi, izvještavanje o sumnjama na pranje novca/finansiranje terorizma nije skroz u skladu sa standardima.

“Finansijske institucije previše se oslanjaju na indikatore koje je uspostavila Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ne podnose izvještaje o sumnjivim transakcijama, ako sumnja nije direktno povezana sa transakcijom. Izvještavanje nefinansijskih institucija i profesija koje su zakonom definisane kao obveznici (DNFBP) nije djelotvorno”, konstatuje se u ekspertskom izvještaju.

U velikoj mjeri, većina finansijskih nadzornih organa ima adekvatna ovlašćenja da prati i obezbjeđuje usklađenost finansijskih institucija sa preventivnim mjerama.

“Međutim, supervizija u dijelu sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma kod finansijskih institucija nije prepoznata kao sveobuhvatna. Veliki broj nejasnoća se negativno odražava na režim sankcionisanja koji je na raspolaganju nadzornim organima finansijskih institucija

Evaluacija se zasniva na platformi FATF preporuka, odnosno usklađenosti sistema zemlje koja se procjenjuje sa pomenutim preporukama. U tom kontekstu, vrši se analiza zakonodavstva cjelokupnog sistema, kao i praksa, odnosno rezultati primjene pomenutih zakonodavnih okvira. Princip procjene se zasniva na posjeti tima eksperata Moneyval, Savjet Evrope, koji čine stručnjaci iz različitih oblasti – pravosuđa, fianansija i izvršnih organa. Osim njih, tim sačinjavaju i predstavnici Sekretarijata Moneyval. Evaluaciona posjeta eksperata je izvršena u periodu od 03.- 08.03.2014 godine, nakon koje su eksperti sačinili izvještaj koji je, u formi nacrta, dostavljen sredinom decembra 2014. na davanje komentara.

P.Zečević

 

 

 

 

Portal Analitika