Kultura

KARADŽIĆ: Crnogorska kultura i pozorište su na margini, ali i to je život

Meni je ovo neka 155 profesionalna režija u pozorištu i baš me sramota da je ovdje ovoliko novinara, bez ozbira što se negdje tamo dešava. To je indikativno. I Mladenu Neleviću sam rekao prije konferencije - kao da sam zna kako će biti - da je otužna situacija u pozorištu i, uopšte, u kulturi u Crnoj Gori. Toliko je na margini, napušteno i trend je među građanima da se kultura više ne prati. Ali svi će da odjure na neke novogodišnje koncerte, negdje gdje nastupa Ceca ili neko sličan... Ali, i to je život.
KARADŽIĆ: Crnogorska kultura i pozorište su na margini, ali i to je život
Portal AnalitikaIzvor

Ovako je proslavljeni reditelj Milan Karadžić sumirao aktulenu situaciju u našoj zemlji na konferenciji za novinare kojom je najavljena sjutrašnja premijera komada "Pogled s mosta" Artura Milera u Gradskom pozorištu. Pomirljivim tonom, bez želje da "proziva" one koji, osim predstavnica tri medija, nisu bili u sali da čuju njegove riječi, konstatovao je kako je za njega "ova konferencija za novinare - sramota".

- Od 1992. godine sarađujem sa Gradskim pozorištem. Tada smo radili "Vilinsku kočiju" u  Velikoj sali KIC-a, tadašnjeg Doma omladine. I, evo, do danas je tako, a radilo se puno dobrih predstava u tom pozorištu i mnogo značajnih glumaca izašlo je iz odlične škole Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju koji su pronijeli slavu crnogorskog glumišta širom regiona. Ali, izgleda da je sve to uzalud - dodao je on.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević smatra izuzetno važnim angažovanje ovog reditelja nakon višegodišnje pauze, te je podsjetila kako su njegove predstave "danas su ključne tačke na putu kojim se razvijao teatar iz Podgorice", poput "Novele od ljubavi", "Ženidbe kralja Vukašina" i "Zauvijek tvoj".

- Učešće u ovoj predstavi posmatram iz dva ugla - kao direktorka pozorišta i kao glumica koja ima važan zadatak u ovoj predstavi. Kao direktorka Gradskog pozorišta, izuzetno sam ponosna da ova kuća, na pragu 65. godine postojanja, radi uprkos svim nevoljama, da nije ni u jednom trenutku pokleknulo pred konzumetskim izrazima novije "kulturne politike", već je zahvaljujući odličnom glumačko ansamblu, podržanom iskustvom i zrelošću gostiju i osvježeno mladošću studenata FDU sa Cetinja, može sebi da dozvoli svu čast - pa i luksuz - da u ovim neuslovima tretira jednog od najvećih pisaca XX vijeka - rekla je Mrvaljević.

Ona je na podršci posebno zahvalila Američkoj ambasadi u Podgorici, Ministarstvu kulture Crne Gore i DEUS-u "koji su prepoznali važnost i značaj ovog projekta", jer je riječ o tekstu posebno odabrnom za obilježavanje 100 godina od rođenja Artura Milera.

Zamjenik ambasadora SAD u Crnoj Gori, Biks Aliju, s posebnom pažnjom je slušao ono što su Karadžić i Mrvaljević rekli, te potcrtao njihovu posvećenost ovoj drami.

- Htio bih da zahvalim timu ove predstave na njihovoj želji da se posvete radu na tekstu uz sve neuslove o kojima su govorili. Naša donacija je mala, ali se nadam da će ih u budućnosti biti više. I, iako ova predstava govori o lošoj strani prevelike ljubavi, mislim da je veoma bitno to da nam je sada zaista potrebno previše ljubavi - i to prema umjetnosti. Zato se nadam se da će publika u Crnoj Gori prihvatiti ovaj komad Artura Milera, te da ćemo sa Gradskim pozorištem još mnogo puta uspješno sarađivati - naveo je Aliju.

A reditelj Karadžić dodaje kako je rad na tekstu jednog velikog dramskog pisca izuzetno značajan za svakoga - pozorište, glumce, publiku - te da se kroz takva djela vidi snaga velikog pisca i sjajnih karaktera, "bez ozbira što se komad dešava na dokovima Njujorka 50-tih godina i tretira temu migranta Italijana".

- Ono što smo vidjeli na probama, a nadamo se da će vidjeti i publika, jeste da je tema predstave toliko aktuelna, univerzalna, svevremena, da je prisutna danas u svakoj porodici u gradu koji se zove Podgorica, Nikšić, itd... To je priča što se dešava kada ima previše ljubavi u porodici i kada ta ljubav postaje prepreka, problem i proizvodi nešto što ometa prirodne zakone - odrastanje jedne mlade djevojke.

Karadžić dodaje kao se ta tema u priči komplikuje, te nosi u sebi strukturu "trilera, psihološkog trilera, pa i melodramsku, ljubavnu priču".

Mladen Nelević, jedan od nosilaca glavnih uloga, dodaje kako je upravo on taj " koji u komadu ima previše ljubavi" i "stoji na putu djevojci koja hoće da zakorači u svoj život".

- Osvježenje ove starije glumačke ekipe, koja se jako dobro poznaje, su mladi ljudi i njihove ambicije da naprave dobre uloge, pa je to i nama bio dodatni podstrek za rad. Kao što su prve generacije studenata FDU sa Cetinja radili sa Milanom na najgledanijim predstavama, tako i ovi imaju priliku da učine isto - dodao je on.

I Željko Caja Radunović je jedan od iskusnih glumačkih imena koji je u postavi komada.

- Milan je prepoznat kao neko ko daje šansu mladim ljudima. Isto je i sa Gradskim pozorištem. No, poslije 30 godina rada u njemu, mogu da kažem da smo i dalje na istoj sceni, koja ni ne pripada ovom pozorištu - kazao je on.

Mladi glumac Gradskog pozorišta Emir Ćatović se, pak, nadovezao na komentar aktuelnih uslova rada.

- Ovom predstavom pozorište je na dobitku, jer skrećemo pažnju kvalitetom izvođenja na neuslove u kojima radimo. Sreća je raditi sa Milanom, jer je upravo to ono zbog čega sam i upisao studijie glume. I drago mi je što sam dio procesa rada Gradskog pozorišta, što sam opet sa Borom i Mladenom te da je, konačno, Crna Gora dobila još dvoje mladih glumaca koji će činiti pozorišnu scenu boljom - rekao je on.

To dvoje mladih glumaca su Marija Đurđić, koja rad na ovoj predstavi smatra "temeljem daljeg rada", te Vule Marković koji zahvaljuje Karadžiću na "hrabrosti da im ukaže priliku da rade na ovakvom komadu".

Kompletnu glumačku postavu u predstavi "Pogled s mosta" koja će prvi put biti izvedena sjutra na sceni DODEST od 20 časova, čine: Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Ivana Mrvaljević, Emir Ćatović, Željko Caja Radunović, Marija Đurić i Vule Marković, inače studenti III godine FDU u klasi prof. Branislava Mićunovića.

Prevod teksta uradio je Đorđe Krivokapić, a pored reditelja Milana Karadžića, koji za ovaj komad potpisuje i izbor muzike, i dramaturga  Nebojše Bradića, koji je zadužen za idejno rješenje scenografije, autorski tim čine kostimografkinja Dragica Laušević, koreografkinja Slavka Nelević koja radi i izbor muzike, lektorka Dubravka Drakić i korepetitorka Vjera Nikolić.

Predstava će imati pet uzastopnih repriza, od 24. do 28. decembra, na sceni DODEST od 20 časova.

K.J.

Portal Analitika