Zanimljivosti

Djeca sa religijskom pozadinom manje altruistična od djece iz sekularnog okruženja

Rezultati novog međunarodnog istraživanja koje je sproveo Univerzitet u Čikagu pokazali su da su djeca sa religijskom pozadinom odrastanja manje altruistična od djece koja su rasla u sekularnom okruženju.
Djeca sa religijskom pozadinom manje altruistična od djece iz sekularnog okruženja
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U istraživanju je učestvovalo više od 1.100 djece iz hrišćanskih, muslimanskih i porodica drugih vjeroispovijesti starosti između pet i 12 godina.

Djeci su poklonjene šarene naljepnice, nakon čega su upitana su koliko bi njih poklonila nepoznatom djetetu. Ispostavilo se da su djeca koja su rasla u sekularnom okruženju bila manje sebična od djece sa religijskom pozadinom.

"Naše istraživanje dokazalo je da sekularizacija ne vodi u moralnu propast, odnosno ne smanjuje ljudsku ljubaznost. Zapravo, tačno je upravo suprotno”, izjavio je Žan Disiti, vodeći istraživač.

Ne samo to – sudeći prema razgovoru sa roditeljima, što je porodica bila religioznija, to su djeca bila manje velikodušna. I dok je broj podijeljenih naljepnica u prosjeku rastao sa uzrastom sve djece, razlika je bila izraženija kod djece koja rastu u religijskom okruženju, piše ”Newser”.

Disiti ovaj ovu pojavu objašnjava ”moralnim licenciranjem”, psihološkim sindromom gdje individua – svjesno ili ne – daje sebi pravo da se ponaša lošije od drugih osoba zato što zbog religioznosti sebe vidi kao moralno ispravnu osobu, navodi časopis “Science”.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Current Biology”.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika