Kultura

RADONIĆ: Vraćam se u zemlju predaka - zahvaljujući muzici

Ako možete da otvorite sezonu simfonijom Johanesa Bramsa, onda to pruža prijatno osjećanje i saznanje da ste vrijeme potrošili onako kako treba. Jer, svirati u ovakvim uslovima kakove mi imamo već godinama, zaista nije lako. A ovako izvesti Bramsa, zaista je hvale vrijedno, kazao je direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković nakon sinoć priređenog prvog ovogodišnjeg koncerta Crnogorskog simfonijskog orkestra na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
RADONIĆ: Vraćam se u zemlju predaka - zahvaljujući muzici
Portal AnalitikaIzvor

Pred punom salom naš najveći instrumentalni ansambl izveo je dva interesantna djela - Bahovu Svitu za orkestar broj 3 u D duru i Bramsovu Simfoniju broj 1 u c molu. Maestro Grigorij Krasko, već treću sezonu šef dirigent CSO, i orkestar nakon izuzetno uspješne interpretacije ovih kompozicija, priuštio je publici i posebno zadovoljstvo da čuje uvijek rado slušanu Bramsovu Mađarsku igru broj 5. Sve to bio je razlog da ne samo publika, već i članovi orkestra izuzetno zadovoljni i raspoloženi napuste salu na kraju koncerta.

Deveta sezona u Podgorici posljednja je koja počinje na slabo akustičnoj sceni nacionalnog teatra, što je gostima orkestra nerijetko predstavljalo problem prilikom interpretacije. No, probleim se sinoć nisu moglo čuti u nastupu CSO. Uz to, orkestar je dobio nove članove, među kojima su vođa violončela Rus Dmitrij Prokofjev, i koncertmajstor Marko Radonić. Mladi violinista je u proteklih osam mjeseci u nekoliko navrata već nastupao kao gostujući član CSO, ali mu to nije prva takva "uloga". Naime, nakon školovanja u Sloveniji i Beču, već devet godina je i profesionalno vezan za glavni grad Austrije. Tamo je još tokom studija postao koncertmajstor renomirane Mlade filharmonije, inače podmlatka Bečke filharmonije. Bio je i koncertmajstor mladog orkestra bečkog Konzervatorijuma, a već nekoliko godina nastupa sa svojim gudačkim kvartetom "Alijans".

2110markoIako je i dalje angažovan u Beču, nakon više razgovora i zajedničkih nastupa, kako nam je kazao, odlučio je da prihvati ponudu za mjesto koncertmajstora CSO.

- Orkestar je napravio veliki korak naprijed, a kroz razgovor sa dirigentom shvatio sam da je i on saglasan s mojim mišljenjem. Mada, nisam osoba koja može u potpunosti da bude zadovoljna - rekao je Radonić.

On podsjeća da, kao koncertmajstor, ima veliku odgovornost i kao vođa prvih violina, i za cijeli orkestar.

- Kada sam odlučivao da sarađujem sa CSO, privukla me je činjenica da među članovima orkestra vlada veliki entuzijazam. Ljudi su motivisani, posjeduju veliki talenat. Dakle, ima puno potencijala u ovom orkestru i to je bio jedan od motiva da dođem. Uz to, u Crnoj Gori nema mnogo muzičara, kao što je to slučaj u Beogradu, Sofiji, pa i Skoplju i Ljubljani, a da ne govorim o Beču, Berlinu ili Parizu. Zato sam dolazak u Podgoricu vidio i kao način da pomognem jednom mladom orkestru koji se tek razvija - potcrtao je on i dodao da se veseli budućem radu sa orkestrom.

2110orkestarRadonić, pak, navodi i još neke motive zbog kojih je u Crnoj Gori. Naime, njegov otac je porijeklom iz Crne Gore.

- Ima nas malo, poznatiji su Radonjići i Radovići. A moji preci su još davno, sa Arsenijem Čarnojevićem, napustili ognjište i otišli na sjever, te na kraju stigli u vojvođansku ravnicu. Jeste da je prošlo 300 godina, ali i sada znamo odakle smo došli. O tome se u mojoj porodici uvijek pričalo. I, eto, nevjerovatno mi je da se u zemlju mojih predaka sada vraćam - zahvaljujući muzici - zaključio je Radonić.

Crnogorski simfonijski orkestar naredne koncerte priređuje tek u drugoj polovini novembra. Na nastupima 17. u Tivtu i 18. u Podgorici publika će biti u prilici da čuje praizvedbu kompozicije "Gusle" Nine Perović, podsjeti se Simfonije broj 7, poznatije kao "Nedovršena" Franca Šuberta, i čuje "Tila Ojlenšpigela" Riharda Štrausa.

Portal Analitika