Abiznis

ŽUGIĆ: Odbijanje investitora pogađa i budžet i građane

Nedavno odbijanje renomiranih investitora ugrozilo je ispunjavanje dominantne obaveze države da kroz razvojne projekte valorizuje resurse, čime je posredno nanijeta ogromna šteta i budžetu i cijelom društvu, te da takvo ponašanje pojedinih poslanika zahtijeva utvrđivanje političke odgovornosti, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama ministar finansija Radoje Žugić.
ŽUGIĆ: Odbijanje investitora pogađa i budžet i građane
Portal AnalitikaIzvor

„Evidentna je praksa koju i šira javnost prepoznaje, a tiče se donošenja odluka od strane poslanika, koje za posljedicu, nerijetko, imaju znatno finansijsko opterećenje državnog budžeta. Riječ je o jednostranim, odnosno odlukama donijetim bez prethodnog analiziranja njihovog fiskalnog uticaja i bez pribavljanja mišljenja Vlade na sadržaj predloženih rješenja“, naglasio je Žugić.

On je kazao da je pripremljena procjena uticaja zakona koji su nedavno  usvojeni u parlamentu i došli do podatka da će njihova implementacija, na godišnjem nivou, koštati državu cca. 28,3 miliona eura.

„Osim znatnih finansijskih izdataka, ovakva praksa je, u pojedinim slučajevima, dovela i do kolizije zakona, odnosno do situacija da se, nerijetko, ista materija uređuje propisima sa istom pravnom snagom, a različitim rješenjima po istim pitanjima, što je pravno neodrživo“, smatra Žugić.

Žugić je kazao da se odbijanjem investitora  nanosi ogromna šteta i budžetu i građanima.

„Podsjetio bih javnost da su nedavno u parlamentu odbijeni renomirani investitori, što je ugrozilo ispunjavanje naše dominantne obaveze koja se odnosi na valorizaciju ogromnih resursa, kroz realizaciju razvojnih projekata, te je time, posredno, nanijeta ogromna šteta i budžetu i cijelom društvu. Da li je ovakvo postupanje pojedinih poslanika u funkciji prikupljanja političkih poena ili, pak, posljedica neznanja ili loših namjera ostaje da pokaže vrijeme. U svakom slučaju, ono je štetno po našu zajedničku državu i stoga zahtijeva utvrđivanje političke odgovornosti“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje hoće li u budžetu za narednu godinu biti mjesta za povećanje plata i penzija  Žugić je istakao da je pitanje politike zarada u stalnom fokusu Vlade i isto se posmatra u kontekstu kreiranja pravednijeg sistema zarada koji će obezbijediti poštovanje principa pravednosti i racionalnosti.

„Usvajanje zakona o zaradama u javnom sektoru omogućiće uspostavljanje takvog sistema i stvoriti pretpostavke za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u državnoj upravi. Sa aspekta pozitivnih trendova u fiskalnoj i makroekonomskoj sferi, realno je očekivati skoru budžetsku ravnotežu, što će dodatno doprinijeti kreiranju zdrave platforme za unapređenje životnog standarda i zaposlenih i penzionera“, pojasnio je on.

Ministar finansija nije želio da komentariše ostavku Milana Lakićevića na mjesto direktora Poreske uprave ističući da je to njegov lični čin.

Žugić je najavio da će Nacrt budžeta za 2016. godinu biti dostavljen Vladi na razmatranje u skladu sa zakonskim rokovima, odnosno do kraja tekućeg mjeseca.

Dnevne novine

Portal Analitika