EU web forum

Crnogorske NVO dobile skoro 6 miliona

Evropska unija (EU) dodijelila je ukupno 5,86 miliona eura tokom prethodnih sedam godina crnogorskim organizacijama civilnog društva, posredstvom IPA fondova, saopšteno je iz Delegacije EU.
Crnogorske NVO dobile skoro 6 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Oni su naveli da je Sigurna ženska kuća primila je 385 osoba sa zahtjevom za pomoć u periodu od 2007. do 2014, dodajući da je ta nevladina organizacija samo je jedan od šest korisnika koji su dobili sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)  u oblasti borbe protiv nasilja u porodici.

„Dio tih sredstava namijenjen je poboljšanju zaštite potrošača posredstvom finansiranja Centra za zaštitu potrošača. Ta nevladina organizacija je u istom periodu primila više od 2.300 pritužbi građana, koje je potom procesuirala“, navodi se u saopštenju.

Instrument za civilno društvo je, kažu iz Delegacije, važan element za osnaživanje građana, razvoj građanske kulture i podsticanje procesa demokratizacije, pri čemu se građanima omogućava da obavljaju kontrolnu ulogu i obezbijede neophodne usluge koje državni organi nijesu u stanju da obezbijede u dovoljnoj mjeri.

„Tako 50 odsto socijalnih usluga, kao što su posjete medicinskih sestara starijim osobama u njihovim domovima, pružaju organizacije civilnog društva. To je rezultat aktivnosti civilnog sektora osnaženog sredstvima EU“, navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije su rekli da je 105 predstavnika organizacija civilnog društva učestvovalo u izradi novih zakona.

„U okviru ovog sektora IPA fondova, finansirano je više od 100 organizacija civilnog društva“, zaključuje se u saopštenju.  

15ipa
Portal Analitika