Kultura

Izložba "Drugi život" u Umjetničkom paviljonu

U Umjetničkom paviljonu ULUCG, u Podgorici, sjutra u 19 sati biće otvorena zajednička izložba Romana Đuranovića, Mihaila Kosolapova i umjetničke grupe “Elektrobutik” (Aleksej Šuljgin i Aristarh Černišov), pod nazivom “Drugi život”.
Izložba "Drugi život" u Umjetničkom paviljonu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Serija radova Romana Đuranovića, pod nazivom “Frames”, nastala je u ateljeu u Dukley Art Centru u Kotoru tokom proteklih mjeseci. Svoje prepoznatljive prizore, koji zapravo liče na filmske kadrove, ovog puta Đuranović je realizovao direktno na ekranima starih kompjutera nađenih u zapuštenim prostorijama nekadašnje upravne zgrade Jugooceanije, dajući  ovom rekuperiranom “kancelarijskom otpadu” novi život. Đuranovićeva estetika, zasnovana na oslanjanju na tipične “slike modernih vremena”, na savremene medije poput filma, stripa, videa, itd, često sa neskrivenom aluzijom na nove društvene vrijednosti “srećnog”, “lakog” života, na “veseli” ambijent, ikonografiju, look & make up high society-ja, kao da su upravo na ekranima zaboravljenih kancelarijskih kompjutera Jugooceanije našli svoje prirodno stanište.

Serija Mihaila Kosolapova, pod nazivom „Tri sloja. Crna Gora“, niz radova nastalih u ateljeu (Mihail Kosolapov, Crnogorska kancelarija Art Business Consulting), takođe  u Dukley Art Centru u Kotoru tokom njegovog rezidencijalnog boravka u okviru programa Dukley European Art Community sastoji se od tri zidna panoa i tri pjesme. Jednako kao i Roman Đuranović, Kosolapov najprije polazi od zatečenog kancelarijskog materijala iz nekadašnje upravne zgrade Jugooceanije, koji se potom umjetnikovom invencijom „preobraća“ u visokosimbolizovani art-objekt. Umjetnička ideja Kosolapova zasnovana je na doživljaju kancelarijskog stola ne kao pukog utilitarnog radnog pomagala, već kao prostora zaranjanja u sasvim poseban mikrokosmos, izdvojeni mikrosvijet oko kojeg „kruži“ metafizički potencijal koji se prema viđenju Kosolapova može poetizovati. No, upravo ova poetizacija unosi ključnu intrigu, otvara mogućnost kritičke refleksije, zasnovane na doživljaju koji se vrti u procijepu između opservacije svakodnevne rutine, sivila, bijede, prinude administrativnog kancelarijskog života i umjetnikove poetizovane imaginacije.

jesus

Grupa “Elektrobutik”, na ovoj izložbi učestvuje sa radom “Jesus Touch”, koji jeprvi put u Crnoj Gori bio izložen krajem jula ove godine u kotorskoj Crkvi Sv. Pavla.  Na pet led ekrana, složenih u obliku krsta, dat je niz reprodukcija slika Raspeća, čiji su autori stari majstori, koje posjetilac izložbe dodirom može da “lista”, birajući “svoje” raspeće. Aleksej Šuljgin i Aristarh Černišov, koji čine ovu grupu, pioniri su interaktivne umjetnosti u Rusiji. U svome radu, koristeći visoke tehnologije, oni problematizuju odnos čovjeka i novih medija, preobražaj načina života i načina mišljenja pod uticajem savremenih komunikacionih tehnologija, mnoštva medijskih mreža, dominirajuću “ekransku paradigmu”, integraciju medija u totalitet životnog prostora.

Portal Analitika