Sci/Tech

BBC snima emisiju o Hajdukoviću, QVADIS nastavlja rad finansiranjem samo iz inostranstva

U Sankt Peterburgu juče je završena petodnevna Sveruska astrometrijska konferencija, na kojoj je crnogorski fizičar, profesor dr Dragan Hajduković, predstavio teoriju kvantnog vakuuma i mogućnosti njenog testiranja u okviru projekta QVADIS.
BBC snima emisiju o Hajdukoviću, QVADIS nastavlja rad finansiranjem samo iz inostranstva
Portal AnalitikaIzvor

Za Portal RTCG, Hajduković kaže da je veoma zadovoljan predavanjem i razgovorima u Rusiji, te da očekuje da se u projekat uključe ruski naučnici.

Nakon Kembridža, Londona i Honolulua, za profesorovu teoriju čula je i naučna elita ruskog Pitera. Konferenciju je organizovala Pulkovska opservatorija, glavna astronomska opservatorija Ruske akademije nauka, poznati po ekspedicijama utvrđivanja geografskih dužina, posmatranja Venere i pomračenja Sunca. Na konferenciji su govorili poznati ruski astronomi, među kojima su Zinovi Malkin, Vladimir Žarov i Anton Lipovka.

Hajduković, zadovoljan ljetnjim uspjesima, najavljuje i jesenja gostovanja. Tako će QVADIS u oktobru biti predstavljen na konferenciji "James Web Space Telescope" (JWST) u Holandiji. Taj teleskop zajedničko je "čudo tehnike" američke i evropske svermirske agencije - NASA i ESA - vrijedno devet milijardi dolara, a njegovo lansiranje koje je najavljeno za tri godine, izuzetno je značajno za Hajdukovićev projekat QVADIS. Mada se mukotrpna mjerenja mogu izvršiti i s postojećim teleskopima, JWST će omogućiti da to bude lakše i s većom preciznošću. Takođe, BBC će od 12. do 16. oktobra snimati emisiju o Hajdukovićevom radu, za koju kaže da je "prijatno poluiznenađenje". To će biti druga emisija o našem naučniku u stranim medijima. Naime, popularni "Discovery Channel" je prošlog ljeta predstavio Hajdukovića u okviru naučnog serijala o univerzumu "Through the Wormhole".

Ipak, pored svih uspjeha, profesor ima razloga i za brigu - razvoj Instituta za fiziku, astrofiziku i kosmologiju na Cetinju je "zamrznut".

- Želja i plan su bili da institut na Cetinju aktivno radi. Preciznije, želio sam da se u rad uključi nekoliko mladih ljudi iz Crne Gore što, nažalost, nije bilo moguće zbog nedostatka sredstava. Već od proljeća 2016. institut će se finansirati iz inostranih izvora i postati jedina naučna institucija u Crnoj Gori koja ne traži i ne troši jedan jedini crnogorski euro - rekao je Hajduković za Portal RTCG.

On nije krio razočaranje što institut ne može normalno da funkcioniše, jer mu je, kaže, trebalo malo sredstava. Ponovio je poređenje s finansiranjem Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), ali "to ne govori da bi kritikovao CANU, nego da bi ukazao da institut nije imao nerealne zahtjeve".

Podsjećamo, njegov QVADIS predstavlja početak novog metoda astronomskih mjerenja koji omogućava da se, sa dosad neviđenom preciznošću, testira postojanje anomalnih gravitacionih polja (tj. odstupanja od postojeće Njutnove i Ajnštajnove teorije gravitacije). U okviru projekta posmatraće se tzv. binarni transneptunski sistemi, koji se sastoje od minijaturne planete i još manjeg satelita koji kruži oko nje.

Izvor i foto: Portal RTCG

Portal Analitika