Zanimljivosti

NOVA NAUČNA TEORIJA: Možda riješena tajna nastanka Zemlje

Istraživači veruju da su riješili misteriju nastanka naše planete prije 4,5 milijarde godina gomilanjem stjenovitih tijela kao što su asteroidi i meteoriti po njenoj prvobitnoj kori. Naučnici u Francuskoj vjeruju da su razumjeli zašto je hemijski sastav Zemlje drugačiji od sastava meteorita koji su učestvovali u formiranju "Plave planete".
NOVA NAUČNA TEORIJA: Možda riješena tajna nastanka Zemlje
Portal AnalitikaIzvor

Zemlja ima manje sicilijuma i magnezijuma od meteroita, iako su tva dva hemijska elementa bila ključna za njen nastanak.

Naučnici su ocijenili da su meteoriti preuzeli od Zemlje sicilijum i magnezijum, te je ona izmijenila hemijski sastav i izgubila na masi.

Istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi rekonstruisali proces nastanka Zemlje i odredili hemijski sastav njene prve kore.

Poslije nastanka prve kore u čiji sastav ulaze meteroiti, kora je počela da se "kruni" tako što su se meteoriti od nje otkidali, odnoseći silicijum i magnezijum, navodi se u članku u britanskom naučnom časopisu "Nejčer komjunikejšns" (Nature Communications).

Naučni su otkrili da zbog toga meteoriti i asteroidi koji su bili u Zemlji sadrže znatno više silicijuma i isparljivih elemenata poput natrijuma i kalijuma nego ona.

"To se vjerovatno desilo u prvih 100 miliona godina postojanja Zemlje", navodi se u studiji i dodaje da je planeta tada time izgubila oko 15 odsto prvobitne mase.

Beta,rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Slobodan Gluščević
24.09.2015. 11:36

Ovo je smiješno i zapravo ništo ne objašnjava. Koa da su se neka đeca igrala pa smišljali najveće gluposti.

0
0
G Guest_22669
23.09.2015. 15:35

Ovo je totalna glupost. Ne može nebesko tijelo velike mase da se "kruni" i da se od njega otkidaju meteoriti, jer za to je potrebna velika sila da bi se savladala gravitacija tog nebeskog tijela. A te sile na površini nebeskog tijela nema.

2
0
G Guest_22669
23.09.2015. 15:57

Tačno. U suprotnom bi se to dešavalo i sada. Ne vidim da sa površine Zemlje polijeću meteoriti.

2
0
G Guest_14294
23.09.2015. 15:12

Neka im to bolje objasni ovaj naš nobelovac na čelu sa Vlahovićkom!!

1
1