EU web forum

Opštine da konkurišu za novac EU

U narednih sedam godina tri bokeljske opštine i Budva mogu naći brojne mogućnosti da, kroz devet sektora Programa prekogranične saradnje u okviru IPA II, konkurišu za dio ukupnih sredstava od 680 miliona eura.
Opštine da konkurišu za novac EU
Portal AnalitikaIzvor

Herceg Novi će zbog svog položaja, jer je na tromeđi, i može predstavljati sponu BiH i Hrvatskoj biti središte sa kancelarijom za podršku IPA projektima, kazao je državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za IPA, ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Glavni pregovarač s EU je, u susret obilježavanju 21. septembra - Evropskog dana saradnje, posjetio Opštinu Hreceg Novi, gdje je organizovana prezentacija novih programa prekogranične saradnje.

U okviru posjete Herceg Novom, organizovan je javni skup "Prezentacija programa prekogranične saradnje IPA II", na kojem su predstavljene mogućnosti koje stoje na raspolaganju Crnoj Gori u okviru finansijske perspektive 2014-2020. Na skupu su predstavljene mogućnosti koje stoje na raspolaganju opštinama, javnim institucijama i organizacijama civilnog društva u okviru programa bilateralne i trilateralne prekogranične saradnje, kao i programa transnacionalne saradnje. Učesnici skupa su predstavili vlastita iskustva iz sprovođenja projekata u periodu 2007-2013. i razmijenili mišljenje o glavnim izazovima i daljim planovima u pogledu korištenja sredstava koja su na raspolaganju u periodu 2014-2020.

Pejović je podsjetio na uspješnost realizacije projekata u prethodnom sedmogodišnjem periodu, te istakao da je Crna Gora sprovela najveći broj prekograničnih projekata u odnosu na zemlje regiona, i to 204 projekta ukupne vrijednosti 35 miliona eura.

Istakao je da je ozbiljno i odgovorno korištenje bespovratne podrške EU tokom prethodnog perioda, opravdalo povjerenje Unije u kapacitete crnogorske administracije i rezultiralo da u novoj finansijskoj perspektivi Crna Gora dobije uvećanje od 10 odsto, odnosno 270, 5 miliona eura bespovratne podrške iz Ipe.

Naglasio je da opštine imaju posebno značajnu ulogu u korišćenju sredstava pretpristupne podrške, kako kroz direktnu pripremu i sprovođenje projekata u svojstvu korisnika, tako i indirektno, kroz realizaciju projekata drugih korisnika sredstava Ipe na njihovim teritorijama. U tom kontekstu, istakao je važnost dalje izgradnje kapaciteta, kroz usvajanje znanja i vještina za planiranje i sprovođenje projekata, kako bi se sredstva koja su nam na raspolaganju iskoristila u najvećem procentu i na najbolji način.

U tom smislu potrebno je dalje raditi na unapređenju strateškog razvojnog planiranja opština, boljoj koordinaciji aktivnosti između nacionalnih institucija i lokalnih samouprava, boljoj informisanosti o IPA projektima, zapošljavanju lica koja će se baviti projektima podrške EU, ali i uspostavljanju održivog sistema obezbjeđivanja sredstava za predfinansiranje i kofinansiranje projekata, uz istovremenu stalnu izgradnju kapaciteta za pripremu i sprovođenje projekata“, istakao je Pejović.

Ambasador Pejović je posjetio i Srednju mješovitu školu "Ivan Goran Kovačić" gdje je održao predavanje na temu: "Crna Gora i EU: put naprijed" i imao učešće na javnom skupu: "Prezentacija programa prekogranične saradnje IPA II".

Pejović je s učenicima razgovarao o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, njihovim očekivanjima od budućeg članstva i prednostima koje život u EU donosi mladim ljudima. Učenici su, posebno, iskazali interesovanje za promjene koje će članstvo u EU donijeti u pogledu daljeg obrazovanja i zaposlenja.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.