EU web forum

Projekat “Jačanje veterinarske službe”: Budi odgovoran farmer

IPA projekat “Jačanje veterinaske službe” otpočeo je 3.marta 2014. godine. Projekat je trebalo da traje 18 meseci, zaključno sa 3. septembrom 2015. godine, međutim kako svi planirani rezultati nijesu ostvareni, došlo je do produženja projekta za još dva mjeseca.
Projekat “Jačanje veterinarske službe”: Budi odgovoran farmer
Portal AnalitikaIzvor

U okviru projekta Rastimo zajedno 3 Portal Analitika će predstaviti IPA projekte koji su završeni, ili su u finalnoj fazi, a imaju za cilj da pokažu koliko je važno da naša zemlja iskoristi IPA fondove za dalji razvoj svih sektora društva.

Projekat  finansira Evropska komisija, a Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Veterinarska uprava  je glavni korisnik ovog projekta. U projekat je uključena i Specijalistička veterinarska laboratorija, kao i Veterinarska inspekcija.

15kampanja4

Ukupna vrijednost projekta je 775.000 eura, od čega EU daje 700.000 (698.320), a učešće naših institucija je u iznosu od 75.000 eura.

Cilj projekta je unaprijeđenje kapaciteta Veterinarske uprave i veterinarske inspekcije, kako bi se ove institucije osposobile za prenošenje i sprovođenje pravne tekovine EU vezano za poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

Jačanje veterinarskih službi Crne Gore, treba postići spajanjem niza pojedinačnih rezultata u ključnim i blisko povezanim područjima veterinarske odgovornosti. Stoga se ovi rezultati mogu svrstati u pet komponenti projekta: Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva, Razvoj inspekcijskih, administrativnih i operativnih procedura, Kompetencije i kapaciteti za potpuno i efikasno obavljanje poslova su unaprijeđeni, Integrisani sistem identifikacije i obilježavanja životinja je proširen i na druge vrste i proširen je Veterinarski informacioni sistem i podizanje svijesti zainteresovanih strana.

Projekat “Jačanje veterinarskih službi” se bavi: legislativom, procedurama, obukama i pomaže u aktivnostima koje se tiču identifikacije životinja. To su sve elementi koji zajedno čine osnovu za pravilnu i efektivnu kontrolu zdravlja životinja, a time unaprijeđuju zdravlje ljudi i životni standard generalno.

15kampanja3

Strateška vizija

Iz tog razloga, logika projekta je da ukazuje na potrebu za nizom aktivnosti koje se ne mogu postići pristupom “korak  po korak”, već zahtijevaju globalnu stratešku viziju.

Definisani strateški pristup će omogućiti da se efikasno usvoje i počnu primjenjivati operativne mjere i uvedeni standardi.

Jedna  od aktivnosti planiranih ovim projektom je  kampanja identifikacije i registracije svinja i gazdinstava u Crnoj Gori.  Kampanju sprovode i nadležne veterinarske ambulante koje imaju ugovor sa Veterinarskom upravom. Ona predstavlja nadogradnju sistema identifikacije i registracije svih domaćih i drugih životinja koja je u Crnoj Gori započela 2007. godine.

Aktivnosti kampanje se realizuju u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima za razvoj stočarstva - sektor svinjarstva. Nakon registracije gazdinstava i identifikacije i registracije svinja od strane veterinarske ambulante, farmeru se izdaje Popisni list za registraciju gazdinstava i Potvrda o izvršenoj identifikaciji životinja. Na taj način, gazdinstvo se uvodi u Centralni registar gazdinstava. Ovi podaci će se koristiti za dalje planiranje institucionalnih i međunarodnih podsticajnih sredstava za razvoj sektora svinjarstva, dok će se životinje registrovati kao predmet kontinuiranog zdravstvenog i veterinarskog nadzora nadležnih službi.

15kampanja5

Registracija i identifikacija svinja i gazdinstva u 2015. godini je besplatna za farmere, a tokom kampanje očekuje se  da  će se identifikovati oko 40.000 svinja.

Sistem identifikacije i registracije svinja omogućiće kontrolu prometa svinja, obilježavanje mesa i drugih proizvoda od mesa, kontrolu uvoza i izvoza, monitoring rezidua i dobrobiti životinja, sljedljivost u nadzoru lanca ishrane, te unaprijeđenje kvaliteta životnog standarda. Cilj uspostavljanja ovog sistema je unaprijeđenje kontrole zdravstvenog stanja životinja, kao i suzbijanje i iskorijenjivanje bolesti životinja.

Registrovano i identifikovano gazdinstvo kao i životinje i proizvodi životinjskog porijekla sa njega su preduslov za garanciju kvaliteta. Na taj način, farmeri će pored standardizacije kvaliteta stočarske proizvodnje i mogućnosti pristupa razvojnim fondovima EU, istovremeno graditi povjerenje kod domaćeg potrošača i biti za korak su bliže međunarodnom tržištu. Pored toga, ovaj EU projekat će državi Crna Gora, kao zemlji kandidatu pomoći da dalje razvije inspekcijske, administrativne i operativne procedure kroz obuke i studijske posjete.

15kampanja2

S druge strane, crnogorsko društvo će imati koristi od uspostavljanja ovog sistema jer će se njegovim efikasnim sprovođenjem pozitivno djelovati na borbu protiv nelojalne konkurencije i “crnog tržišta”.

A.S.

OVDJE možete pročitati verziju na ENGLESKOM jeziku.

Portal Analitika