Zanimljivosti

Otkriven neočekivani detalj jednog od najstarijih sudskih zapisa

Istraživači su detaljnom analizom teksta srednjovjekovnog sudskog zapisa otkrili jedan neočekivani detalj. Taj detalj nam otkriva kada je prvi put u engleskom jeziku korišćena riječ "fuck".
Otkriven neočekivani detalj jednog od najstarijih sudskih zapisa
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Analizirajući slovo po slovo, Pol But, istoričar sa univerziteta Kil u Engleskoj, otkrio je u tri slučaja koji datiraju iz 1310. i 1311. ime čovjeka poznatog u pravnim dokumentima kao Rodžer Fakbitenejvel (u originalu Roger Fuckebythenavel).

Napominje kako je ovo najstariji zapis u kojem se navodi riječ 'fuck' i da vjeruje da ovo prezime nije bilo pravo Rodžerovo prezime, već da mu je nametnuto kao kazna, piše Huffington Post.

'To prezime je vjerovatno nadimak. Vjerujem da je riječ ekvivalent za riječ 'glupan'' rekao je But koji misli da je Rodžer ili sam sebi pripisao ovo prezime kao podsjetnik na propuste u njegovoj prošlosti, ili ga je neko njime 'nagradio' kako bi ga zauvjek pratila kazna zbog počinjenja zločina.

But napomije da je Rodžer bio pred sudom tri puta u vremenskom periodu od devet mjeseci, a na svakom ročištu njegovo je prezime zapisano drugačije. U jednom spisu piše Roger Fuckebythenavele, u drugom Fukkebythenavele, a u trećem spisu Fuckebythenavel.

'U dva je slučaja bio pozvan na sud da odgovori na ozbiljnu kaznenu prijavu dok je treći put samoinicijativno zatražio pomilovanje koje je odbijeno', kazao je But.

Do sada je najstarijim poznatim pisanim primjerom riječ 'fuck' smatran dio pjesme 'Flen Flyys' koja datira iz 1475. godine.

U pisanoj istoriji bilo je još nekoliko primjera zapisa u kojima se pojavila sporna riječ, ali detaljne istrage su pokazale kako nisu korišćeni u tom kontekstu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika