EU web forum

Nove poslovne mogućnosti kroz unaprijeđenu putnu infrastrukturu

U okviru projekta Rastimo zajedno 3 Portal Analitika će predstaviti IPA projekte koji su završeni, ili su u finalnoj fazi, a imaju za cilj da pokažu koliko je važno da naša zemlja iskoristi IPA fondove za dalji razvoj svih sektora društva.
Nove poslovne mogućnosti kroz unaprijeđenu putnu infrastrukturu
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljamo projekat Rekonstrukcija dijela lokalnog puta Crkvičko Polje – Nikovići

 

Projekat „Rekonstrukcija dijela lokalnog puta Crkvičko Polje-Nikovići“ finansirala je Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Grant šeme IPA programa za 2008. i 2009.  za razvoj opština za manje infrastrukturne projekte.

Ukupna vrijednost projekta 789.806 eura. Delegacija EU je učestvovala sa 74 odsto ili 584.457 eura, Vlada Crne Gore sa 20 odsto (157.961 eura), ostatak od 6 odsto je pripalo Opštini Plužine.

07put2

Projekat je trajao 33 mjeseca. Prvobitno je bilo predviđeno da njegova realizacija bude ranije, ali su kratka građevinska sezona na krajnjem sjeveru Crne Gore, loši vremenski uslovi i visoki sniježni nameti onemogućavali izvođenje radova tokom dužeg dijela godine. Projekat je završen oktobra 2013. godine.

Osnovni cilj projekta bio je stvaranje boljih uslova za socio-ekonomski razvoj regiona kroz razvoj infrastrukture u opštini Plužine. Rekonstrukcijom puta Crkvičko Polje-Nikovići značajno je unaprijeđena putna infrastruktura, što je dalje doprinijelo povećanju mobilnosti lokalnog stanovništva, turista koji u sve većem broju posjećuju ovaj region Crne Gore i preduzetnicima tj. pružaocima turističkih usluga.

07put3

Pored toga, značajno je poboljšana bezbjednost učesnika u saobraćaju. Unapređen je kvalitet lokalne putne infrastrukture i objekata saobraćaja na tom prostoru, što je ujedno u uticalo na poboljšanje cjelokupne sobraćajne mreže u Opštini.

Rekonstrukcija puta je izvršena po svim standardima EU koristeći moderna sredstva i metode izgradnje. Lokalnom komunalnom preduzeću je znatno olakšano održavanje puta, naročito u zimskim mjesecima uz smanjene troškove.

07put4

Stanovnicima sela Crkvičko Polje i Nikovići, ali i okolnim, stvorili su se uslovi za poboljšanje uslova za život i rad, bolji transport, mobilnost i povećanje turističkih aktivnosti, ali i stvaranje tržišta za lokalne poljoprivredne proizvođače.

Turisti, sa druge strane, imaju mogućnost da uživaju u prirodnim ljepotama ovog kraja, a pružaoci turističkih usluga su postali zainteresovani da investiraju, jer unapređena putna infrastruktura je preduslov za razvoj turizma.

07put5

Ovaj dio puta je turistički veoma atraktivan, jer preko Durmitora vodi do kanjona Tare i Šćepan Polja, mjesta odakle počinju rafting rute i alternativni je putni pravac magistralnom putu M18 koji iz Crne Gore preko Šćepan Polja vodi do BiH, a koji je naročito u zimskom periodu često u blokadi zbog sniježnih uslova.

Ovaj projekat pokazuje koliko su infrastrukturni projekti važni, te da je kroz njihovo unaprijeđenje moguće stvoriti nove poslovne šanse i prilike.

A.S.

07put7

OVDJE možete pročitati verziju na engleskom jeziku

Portal Analitika