Literatura

Ibrahim Hadžić dobitnik Nagrade "Risto Ratković": Utjeha da se nisam bavio pogrešnom djelatnošću

U normalnim okolostima nagrada - bilo koje vrste i za bilo koje djelo - znači priznanje koje, ako je pripalo mladom čovjeku, može predstavljati snažan stimulans, a ako je pripalo starom čovjeku - kao u ovom slučaju meni - predstavlja utjehu da se cijelog života nije bavio pogrešnom djelatnošću, kazao je Ibrahim Hadžić, pjesnik iz Beograda koji za knjigu poezije "Duge senke kratkih pesama" dobio ovogodišnju Nagradu "Risto Ratković".
Ibrahim Hadžić dobitnik Nagrade "Risto Ratković": Utjeha da se nisam bavio pogrešnom djelatnošću
Portal AnalitikaIzvor

- Danas ništa nije kao što bi trebalo da bude, sve je iščašeno, pa ni najbolji ortoped ne može mnogo da pomogne. Nagrada koja mi je pripala, i koja nosi ime sjajnog i nedovoljno poznatog i proučenog pjesnika Rista Ratkovića, podstakla me je na povlačenje nekih životnih paralela izeđu nas dvojice: obojica smo završili gimnaziju u Novom Pazaru, obojica smo završili fakultet u Beogradu, obojica smo živjeli u Beogradu, obojica smo pisali na ekavskom dijalektu, ali, nažalost, Risto je umro mlad sa 51. godinom života, a ja sam ga, u ovom trenutnu, nadživio za cijelih 20. I, evo još jedne paralele: Risto je pjevao o svom Limu: "Zbogom, devojke, sanjajte zavičaj. / Ja svoj već vidim. Eno ga, po moru teče Lim." / A ni ja nijesam ostao dužan mom Ibru: "Kakvo more i zlatni koralji / Ne postoji Usuri što grješno teče / A kako da opjevam moj Ibar / Što  me ranjava svako veče" - kazao je Hadžić, čiju je knjigu objavio Kulturni centar Novi Sad.

Ibrahim Hadžić rođen je 1944. godine u Rožajama, a diplomirao je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje danas živi. Objavio je knjige pjesama: "Harfa vasiona" (1970), "Vežbanje osećanja" (1973), "Oformiti jedinstvenu životinju" (1974), "Vreli tragovi" (1980), "Na staklu zapisano" (1987), "Isti život" (izabrane i nove pesme, 1988), "Pesme" (1997), "Hora" (2000), "Nepročitane i nove pesme" (2006), te "Boja okoline: zbornik o pjesništvu Ibrahima Hadžića" (2012), zatim knjigu proznih zapisa "Zapisi i crte" (1997) i "Rožajski rečnik" (2003). Prevodi poeziju sa ruskog jezika. Bavi se izučavanjem gljiva i noćnih leptira, pa je objavio tri naslova o gljivama. Za poeziju je dobio nagrade "Isidora Sekulić", "Milan Rakić", "Pero Ćamila Sijarića" i "Bosanski stećak".

Kako je juče objavljeno u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, žiri na čijem je čelu bio Bogić Rakočević, a članovi su još Sonja Tomović-Šundić, Nadija Rebronja, Ivica Prtenjača i Hasnija Muratagić-Tuna u najuži izbor za prestižnu nagradu, izdvojio je još naslove "Čistina" Ane Ristović u izdanju Arhipelaga, "Meteorologija tijela" Nade Topić u izdanju Gradske knjižare Solin, "Bijela pčela Volta Vidmana" Andrije Radulovića u izdanju Obodskog slova i "Tijela su laka meta" Aide Begić, koju su objavila Mala zvona.

Rakočević je istakao kako je u konkurenciji bilo 48 knjiga, te da je odluka bila jednoglasna, jer se Hadžićeva knjiga "Duge senke kratkih pesama" izdvojila autentičnošću, i radi se o knjizi koja ispoljava svoje životno iskustvo na pravi način.

- Radi se o pjesničkom štivu u kojem pjesnik sublimira vrijeme na izmaku. To je poezija granica, na rubovima svijeta. Dakle, riječ je o zrelom književnom djelu u kojem pisac vodi računa o jeziku i svodi svoje književno iskustvo na mjeru koja ga u mnogo čemu čini osobenim - kazao je Rakočević.

Osim Nagrade "Risto Ratković", i ove godine biće ozvaničena tri laureata Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina. Sekretar žirija Kemal Musić naveo je da je na konkurs stiglo 20 rukopisa.

- Žiri je izabrao deset finalista, čiji su rukopisi pod šiframa "Rastužio ga je zalazak sunca", "Arheopterikus", "T1312", "Poetesa", "Zrnce", "2411", "MK1411", "Morph 6605", "Sapfo" i "Beskorisno". Između izabranih rukopisa, biće dodijeljene prva, druga i treća nagrada. Deset finalista učestvovaće u programu za mlade 4. septembra, u Parku pjesnika u Bijelom Polju, sa početkom u 13 sati, nakon čega će biti saopštena imena dobitnika nagrada - dodao je Musić.

Portal Analitika