Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Perast: Imobilia šest godina probila rok za pretvaranje bivše fabrike tekstila u hotel sa pet zvjezdica

Perast: Imobilia šest godina probila rok za pretvaranje bivše fabrike tekstila u hotel sa pet zvjezdica

- Jedna od najlošijih privatizacija bila je prodaja Jadran Perasta budvanskoj kompaniji Imobilia, vlasništvo tamošnjeg biznismena Branka Ćupića. Iako je bivša tekstilna fabrika trebalo da u oktobru 2009. postane hotel sa pet zvjezdica, u koji je uloženo najamanje deset miliona eura, ništa se od toga nije desilo. Jadran Perast je za prvu polovinu ove godine prijavio minus od 3,98 hiljada eura i akumulirani gubitak od 183 hiljade eura. U renoviranje zgrada bivše fabrike i palate Smekja do sada je uloženo ukupno 342.368 eura, uglavnom u pjeskarenje fasade.
Perast: Imobilia šest godina probila rok za pretvaranje bivše fabrike tekstila u hotel sa pet zvjezdica
Portal AnalitikaIzvor

To se sada vodi kao dug firmi Imobilia, iako se ona do sada namirila prodajom opreme za 151 hiljadu eura 2010, godine i stana u Beogradu za 237 hiljada eura 2012. godine. Ne samo da se ne evidentira otplata duga, nego on raste i ove je godine dostigao 367 hiljada eura, iako je ugovorom Jadran Perasta i Imobilije, prema revizorskom izvještaju, kredit trebalo da bude beskamatan. I prošle godine je prodat dio nekretnina Jadran Perasta kompaniji Kastel za 60 hiljada eura. Riječ je o poslovnom prostoru od 48 kvadrata i o polovini dvorišta od 80 kvadrata, gdje je stambeno poslovna zgrada od 62 kvadrata u Perastu. Ukupni troškovi iz poslovanja kompanije od 2010. godine bili su 218,8 hiljada eura, a ukupni poslovni prihodi, uglavnom od prodaje imovine nekadašnje fabrike, 230 hiljada eura, prema izvještajima revizora. Kompanija je akumulirani gubitak od 401 hiljadu eura 2009. godine poništila umanjivši kapital predizeća.

Uprkos tome, firma pravi novi akumulirani minus od 179 642 eura, zaključno sa proškom godinom, koji je do sada porastao na 183,6 hiljada eura. Sa minusima se nastavlja pa je u ovoj polovini ove godine prijavljen gubitak od 3,98 hiljada eura. Poslovni prihodi kompnaije su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, na kraju juna bili 65,6 odsto manji nego u uporednom periodu i iznosili su 8,65 hiljada, dok su se i poslovni rashodi prepolovili na 12,95 hiljada eura, koliko iznose troškovi amortizacije. Jadran perast, koji je do sada živio od iznajmljivanja prostora, ne zapošljava više nijednog randika. Kompanija godinama ima simboličnu gotovinu na bankarskim računima, koja je, na primjer, prošle godine iznosila 75 eura na računu Prve banke, dok je u blagajni bio jedan euro. Vlasnik kompanije Ćupić nastoji da firma ne izađe ni na jendu crnu listu. Zato je, na primjer, 2013. godine pozajmio Jadran perastu svojih 27 hiljada eura da bi sačuvao likvidnost forme. Lani mu je vraćeno 26 hiljada eura. Jadran Perast, dakle, preživljava grickajući pomalo vlastitu imovinu. Od hotela sa pet zvjezdica nema ništa, a ni komisija Savjeta za privatizaciju koja je kontrolisala privatizacione ugovore nije do sada našla ništa nelogično u ovom poslu. Imobilija je vlasnik 74,9 odsto kapitala Jadran Perasta.

Revizor je prošle godine upozorio na moguće posljedice sudskih sporova. Spor sa Skupštinom opštine Kotor, koji je počeo 2005. godine po tužbi Jadran Perasta trenutno je na Ustavnom sudu. Na višem je sudu spor oko imovine po tužbi iz 2009. godine protiv Srećka Vukmirovića. Lani je počeo spor protiv Rosande Krikvokapić, kojim Jadran Perast traži njeno iseljenje iz stana, a 2013. je firma tužila Medžida Ahmetovića zbog neplaćanja zakupnine. Rekord je, međutim, tužba kotorske biskupije iz 2007. godine, kojom se traži povraćaj crkve u okviru kompleksa palate Smekja i bivše fabrike. Spor se još nije pomakao iz Osnovnog suda u Kotoru, odnosno u toku je, kako se to stručno kaže, prvostepeni postupak.

Pobjeda

Portal Analitika