Abiznis

IVANOVIĆ: Stopirana prodaja GMO stočne hrane

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović naredio je zabranu prometa i urgentno povlačenje iz prometa hrane za životinje za koju postoji sumnja da sadrži genetski modifikovanu soju, kao i energetski koncentrat „Biomilk“. Kako je saopšteno na pres konferenciji, riječ je o količini od 1.075 kg sojinog brašna i 9.000 kg energetskog koncentrata Biomilk. On je pojasnio i kako je nastao problem.
IVANOVIĆ: Stopirana prodaja GMO stočne hrane
Portal AnalitikaIzvor

"Firma „Moda Italija“ iz Podgorice obratila se 29. maja Veterinarskoj upravi Crne Gore za zahtjevom da dobije odobrenje za uvoz pošiljki koje podliježu veterinarsko-zdravstvenoj kontroli na državnoj granici. U zahtjevu za uvoz navodi se da je u pitanju uvoz kontigenta od 200 tona stočne hrane, koja će biti smještena u skladištu u Golubovcima. Zakon o veterinarstvu predviđa da subjekt u poslovanju hranom za životinje, proizvodnju i promet hrane obavlja u objektu koji je upisan u Registar objekata koji ispunjava zahtjeve utvrđene ovim zakonom i propisima o bezbjednosti hrane. Zato je prije davanja saglasnosti za uvoz bilo neophodno izvršiti provjeru i upis u Registar samog objekta. Veterinarska uprava je izvršila provjere i dana 04.06.2015. izdala Rješenje o upisu u Registar objekata za prodaju na veliko i malo hrane za životinje. Upisom u Registar subjekt postaje predmet nadzora veterinarske inspekcije", objasnio je Ivanović.

Kako je dodao, nakon što je izvršen upis objekta za poslovanje hranom za životinje u Registar objekata, Veterinarska uprava je 5. juna izdala Rješenje o ispunjenosti predhodnih veterinarsko-zdravstvenih uslova za uvoz hrane za životinje.

"Međutim, 24. jula firma Moda Italija je podnijela zahtjev za promjenu izvoznika - proizvođača iz Italije. Na osnovu predatog zahtjeva Veterinarska uprava izdala je Zaključak kojim je kao prozvođač hrane za životinje upisana firma: Scotuzzi Agriservizi SPA. Ova italijanska firma ispostavila je firmi Moda Italija 21.07.2015. račun na osnovu kojeg je crnogorska firma tražila izmjenu prozivođača i isporučioca. U skladu sa članom 124 Zakona o veterinarstvu, Veterinarska uprava je, nakon provjere zdravstvenog statusa zemlje porijekla u odnosu na bolesti koje se mogu prenijeti ovim vrstama pošiljke, izadala navedeno Rješenje kojim su definisani uslovi koje mora ispunjavati pošiljka hrane za životinje, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o bezbjednosti hrane. Riječ je zahtjevima koji se odnose na higijensku ispravnost, mikrobiološki i hemijski sastav, radioaktivnost, pakovanje, transprort, deklarisanje, označavanje itd.) Rješenje je dostavljeno i nadležnom službenom veterinaru na graničnom prelazu Debeli Brijeg. Bitno je istaći da ni u prvobitnom zahtjevu, ni u dopuni zahtjeva, ni u pratećoj dokumentaciji nije navedeno da se radi o hrani za životinje koja je dobijena od sjemena genetski modifikovane soje", rekao je Ivanović.

Po dolasku pošiljke na granični prelaz Debeli brijeg veterinarski inspektor naložio je da se uradi hemijska analiza.

"Hemijska analiza urađena je u CETI-u. Analiza na GMO nije urađena. Crna Gora ne posjeduje laboratoriju u kojoj bi se ispitivala GMO hrana. Do dobijanja rezulata pošiljka je upućena u carinsko skladište, a po dobijanju rezultata hemijske analize krajem jula veterinarski inspektor izdaje Rješenje kojim se roba kao ispravna stavlja u promet", rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je tokom nedavno održanog radnog doručka na pitanje novinara da li u Crnoj Gori ima GMO hrane odgovorio shodno saznanjima koje je u trenutku imao.

"Nedjelju dana kasnije, 17. avgusta, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dobija od istog novinara, pisanim putem, ponovljeno pitanje. U mejlu se, kao attachment, nalazi fotografija sa papirne naljepnice zalijepljene na džakove stočne hrane. Iako ovo pitanje nije u nadležnosti Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odmah sam uputio urgenciju direktoru Uprave za inspekcijske poslove gospodinu Vuksanoviću i glavnom veterinarskom inspektoru gospođi Drašković, za preduzimanje hitnih upravnih mjera i radnji veterinarske inspekcije zbog mogućnosti da se u prodaji nalazi hrana za životinje dobijena od sjemena genetski modifikovane soje. Istog dana veterinarski inspektor gospodin Stamatović obavio je kontrolu uvezene pošiljke hrane za životinje. Kontrola je obavljena uz prisustvo vlasnika i direktora firme Moda Italija doo. U objektu su zatečeni kompletna uvezena količina energetskog koncentrata Biomilk u originalnoj ambalaži (9.000kg u džakovima od 25kg), i 1.075kg sojinog brašna u originalnoj ambalaži (džakovi od 25 kg) istog dobavljača", objasnio je Ivanović.

Kako je naglasio, na papirnim naljepnicama koje su zalijepljene na džakove nije uočena naznaka da se radi o genetski modifikovanoj soji, dok je na fakturi koju vlasnik firme Moda Italija stavio na uvid inspektoru, i koji je pratio pošiljku prilikom uvoza, u stavci br. 1 koji se odnosi na sojino brašno na italijanskom jeziku napisano: "... proizvod od sjemena genetski modifikovane soje u količini od 1.200 kg."

"Prema izjavi vlasnika firme Moda Italija do danas su prodata tri džaka po 25 kg brašna, dok su dva džaka korištena na sopstvenom gazdinstvu. Kako je riječ o odobrenom kontigentu od 200 tona, i kako je do sada uvezeno 1,2 tona stočne hrane, u cilju onemogućavanja daljeg uvoza od istog proizvođača, Veterinarska uprava je danas stavila van snage i ukinula Rješenje o ispunjenosti veterinarsko-zdravstvenih uslova za uvoz hrane za životinje.  Firma Moda Italija nikada nije imala dozvolu za rad sa GMO hranom, niti je ikada imala dozvolu za uvoz i prodaju GMO hrane. Zbog kršenja više zakona: Zakona o bezbjednosti hrane, Zakona o veterinarstvu, Zakon o genetički modifikovanim organizmima, Uprava za inspekcijske poslove predložiće adekvatnu kaznu", rekao je Ivanović.

Iz cijelog slučaja jasno je, kako je dodao, gdje je nastao propust.

"Smatram da je reakcija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja bila veoma brza i efikasna. Nakon konsultacija koje smo obavili sa domaćim i stranim ekspertima, možemo da potvrdimo da nije pričinjena nikakva šteta potrošačima u Crnoj Gori. Broj kupaca stočne hrane je svega tri. Niko od pomenuta tri kupca nije koristio stočnu hranu za ishranu preživara (krava i ovaca) čime ni na koji način nije ugrožena prerada mlijeka, već se stočna hrana, prema svim saznanjima koje koristi za ishranu svinja. Nastavićemo dalje da pratimo aktivnosti na domaćinstvima koja su evidentirana kao kupci stočne hrane. Kako je u toku proces identifikacije i registracije svinja, to ćemo kroz proces sledljivosti biti u mogućnosti da spriječimo stavljanje ovog svinjskog mesa na tržište. Time su potrošači u Crnoj Gori dodatno zaštićeni", smatra Ivanović.

On je pozvao sve uvoznike, veterinarske inspektore i poljoprivredne prozivođače da sarađuju tješnje sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Ostaje otvoreno pitanje da li su DN "Vijesti" imale fotografiju koju su nam poslali u vrijeme održavanja radnog doručka, i ako jesu, a za tako nešto postoje sumnje, zbog čega su čekale sedam dana da istu dostave? Da li firma „Farmer“ koja se takođe bavi uvozom stočne hrane, i kojoj je firma Moda Italija direktan konkurent u uvozu stočne hrane, ima neke veze sa licem koje radi u "Vijestima" ili ne? Nigdje na svijetu ne postoji savršen sistem bezbjednost hrane. U namjeri da poboljšamo postojeći sistem svi zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja ostaju posvećeni ovom pitanju za koje smatramo da je jedan od strateških pitanja, jer podjednako pogađa sve građane Crne Gore", zaključio je Ivanović.

Portal Analitika