Abiznis

GVOZDENOVIĆ: Projekti Kraljičina plaža, Aman i Mamula na jesen ponovo u Skupštini

Predsjednik Skupštine je odgovoran za stopiranje realizacije projekata Kraljičina plaža, Aman i Mamula. Nečinjenje jeste bezbjedna politička zavjetrina za pojedince, ali je fatalno za Crnu Goru, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović na radnom doručku sa novinarima.
GVOZDENOVIĆ: Projekti Kraljičina plaža, Aman i Mamula na jesen ponovo u Skupštini
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da Vlada neće odustati od projekata koji prošle sedmice nijesu dobili potrebnu većinu u parlamentu, najavljujući da će na jesen ponovo biti proslijeđeni Skupštini na usvajanje.

“Očekivao sam da ćemo dobiti podršku Skupštine za ove projekte, koji doprinose pozicioniranju Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije. Bilo je dosta uzdržanih poslanika, a lično ne vidim nijedan razlog da ih bilo koja politička grupacija ne podrži. Što se tiče Mamule, visoki funkcioner SDP-a je bio član pregovaračkog tima i punih godinu dana je podržavao projekat. Šta se poslije desilo je stvar kratkoročne politike SDP-a. DPS je pokazao da je spreman za razgovore i kompromise, ali ne i za naknadnu pamet. Naknadnu pamet investitori ne razumiju i postoji opasnost da ih izgubimo, ali se nadam da se to neće desiti. Imidž Crne Gore je poljuljan i neće biti jednostavno održati visoku oažnju investitora koju smo dosad imali. Možda je najlakše ne donositi odluke, ali Vlada će nastaviti da obavlja svoj dio posla.  Bez investicija nema ubrzanog razvoja Crne Gore, niti povećanja stope rasta BDP-a na preko pet procenata na godišnjem nivou”, kazao je Gvozdenović.

On je podsjetio da je tender za valorizaciju Mamule triput bezuspješno raspisivan i da za taj projekat ranije ništa nije bilo sporno, izuzev insistiranja na očuvanju i zaštiti kulturne baštine. Za projekat Amana na Svetom Stefanu, kako je naglasio, je uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u potpunosti zatvorena finansijska kostrukcija za njegovu realizaciju.

“Ne smijemo zaustavljati projekte koji pozitivno utiču na imidž Crne Gore kao turističke i investicione destinacije i doprinose otvaranju novih radnih mjesta. Za to se mora snositi politička odgovornost. Nadam se da je ovo odlaganje privremenog karaktera i da šanse koje obezbjeđuju doabr poslovni ambijent ubuduće nećemo propuštati”, naveo je Gvozdenović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić precizirala je da je u julu ostvaren rast broja turista od 17 do 20 procenata, te da je prema zvaničnim podacima Monstata u prvoj polovini godine Crnu Goru posjetilo 390 hiljada gostiju, 13, 8 odsto više nego u istom periodu lani. Prihod od turizma je do kraja juna iznosio 145 miliona eura, što je devet odsto više u odnosu na uporedni period.

“Svi smještajni kapaciteti u hotelima su popunjeni i do 20. avgusta je praktično nemoguće rezervisati smještaj. Slična situacija je u privatnom smještaju, a imamo i izuzetno dobre najave za septembar I oktobar”, rekla je Radak Kukavičić.

   

S.G.

Portal Analitika