Abiznis

ČANOVIĆ: Ispraviti što se može i stati na put divljoj gradnji

Decenijska devastacija prostora i divlja gradnja ne mogu se prebrisati gumicom, ali su najnoviji koraci države u toj oblasti odlučan potez da se ovaj problem kanališe i riješi na način koji predviđaju međunarodne konvencije ali i potreba dovođenja prostora u red, ocjena je Marka Čanovića, generalnog direktora Direktorata za razvoj stanovanja u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma.
ČANOVIĆ: Ispraviti što se može i stati na put divljoj gradnji
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je nedavno usvojila Akcioni plan pretvaranja neformalnih naselja u formalna i regularizacije objekata za period 2015-2018. Riječ je o paketu mjera koje se temelje na spremnosti Crne Gore da se, kao potpisnica Bečke deklaracije, drži obaveze da regularizuje i poboljša neformalna naselja na održiv način i onemogući stvaranje budućih neformalnih naselja.

Čanović je Pobjedi kazao da je Akcioni plan samo nastavak intenzivnih napora da se ovo pitanje riješi na adekvatan način.

- Prekretnica na tom polju učinjena još 2008. godine kada je država zbog lošeg stanja u toj oblasti i nemoći lokalnih uprava da suzbiju problem divlje gradnje, ingerencije za postupanje i suzbijanje divlje gradnje prebacila na nivo države, centralizovala inspekcijske poslove i koordiniranim i sveobuhvatnim pristupom institucija (od inspekcija do tužilaštva) do 2010. godine uspjela da suzbije negativan tend koji datira godinama unazad.

Kao finalni potez koji bi nakon seta mjera konačno trebalo da doprinese dinamičnom rješavanju problema neformalne gradnje upravo stoji Akcioni plan pretvaranja neformalnih naselja u formalna i regularizacije objekata za period 2015-2018.

Osnovni preduslov za implementaciju Akcionog plana je usvajanje i sprovođenje zakona o legalizaciji neformalnih objekata, koji je u skupštinskoj proceduri. Akcioni plan precizno definiše pripremne aktivnosti neophodne za efikasno spovođenje zakona – kazao je Čanović Pobjedi.

Prema  njegovim riječima, najvažnije aktivnosti u pripremnoj fazi su izrada takozavnog orto-foto snimka (prikaz realnog stanja na terenu), tehnička obrada podataka i preklapanje podataka sa postojećim podlogama, te uspostavljanje baze podataka neformalnih objekata.

- Predlogom zakona o legalizaciji propisana je obaveza Uprave za nekretnine da izvrši preklapanje orto-foto snimka teritorije Crne Gore sa važećim digitalnim podlogama i podatke učini dostupnim nadležnim organima lokalne uprave i Ministarstvu preko internet stranice – Geoportala. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa nadležnim organima sprovodi aktivnosti na obezbjeđivanju finansijskih sredstava za izradu novog orto-foto snimka teritorije Crne Gore, te se u narednom periodu očekuje raspisivanje tendera za taj dio posla.

Time će se omogućiti identifikovanje svih neformalnih objekata i predstavljaće svojevrsni presjek stanja izgrađenih objekata u vrijeme snimanja. Predviđeno je da se Zakon o legalizaciji primjenjuje na neformalne objekte koji su prikazani na orto-foto snimku. Dakle, prvi korak u procesu je utvrđivanje stanja, odnosno da li se objekat nalazi na snimku.

Kada proces legalizacije započne, svi zahtjevi sa potrebnim podacima biće unešeni u bazu podataka, a nakon isteka roka za prijavu, od 270 dana, baza će predstavljati pouzdanu evidenciju neformalnih objekata. Pomoću te baze biće omogućena lakša identifikacija objekata koji nijesu ušli u proces i na iste primijeniti mjere propisane zakonom – ističe sagovornik Pobjede.

 

 

Portal Analitika