Abiznis

IVANOVIĆ: Rekordan otkup mlijeka od skoro 12 miliona litara

U Crnoj Gori je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen rekordan otkup mlijeka od skoro 12 miliona litara, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.
IVANOVIĆ: Rekordan otkup mlijeka od skoro 12 miliona litara
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, u junu je otkupljeno oko 2,3 miliona litara što je pet odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi agencija

"Sa osjetnim povećanjem otkupa mlijeka u maju i junu, nadomješten je smanjeni otkup s početka godine, uglavnom prouzrokovan vremenskim neprilikama“, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja otkupljena količina mlijeka u junu je za 117,63 hiljade litara veća u odnosu na maj.

Prema riječima Ivanovića, otkup bi bio još veći da pojedine mljekare nijesu uvele restrikciju otkupa, jer, kako kažu, ne mogu da realizuju sve prerađene količine mlijeka.

"Svako treba da radi svoj dio posla - mljekare i sirare da investiraju u širenje prerađivačkih kapaciteta, poljoprivrednici da dalje povećavaju proizvodnju, a Ministarstvo da na vrijeme obezbijedi i isplati premije“, kazao je Ivanović.

On je dodao da su sve premije za otkupljeno mlijeko obezbijeđene i isplaćene poljoprivrednim proizvođačima na vrijeme.

Prema njegovim riječima, iako se ukupan broj kooperanata koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama, smanjio u odnosu na jun prošle godine za 182, povećao se broj grla po kooperantu.

"To znači da počinje proces ukrupnjavanja proizvođača, što smo i predvidjeli prije dvije godine. Drugi razlog povećanja otkupa je jačanje kvaliteta rasnog sastava grla, i kvalitetnije ishrane grla“, rekao je Ivanović dodajući da kvalitet otkupljenog mlijeka i dalje raste korak po korak.

On je saopštio da su za nešo više od 26 odsto otkupljenog mlijeka poljoprivredni prozivođači ostvarili pravo na premiju za EU kvalitet od tri centa, dok su za 6,5 odsto ostvarili premiju za ekstra nacionalnu klasu u iznosu od jedan cent.

"To znači da je približno jedna trećina otkupljenog mlijeka odličnog kvaliteta“, rekao je Ivanović.

On je naveo da je 1. juna počela da radi nova sirara kozjeg programa u Martinićima u Danilovgradu, koja pored prerade posjeduje i sopstvenu farmu od 300 koza, dok je u Petnjici počela probna proizvodnja nove sirare.

"To znači da se u kontinuitetu povećava broj radnih mjesta u poljoprivredi“, naveo je Ivanović.

Prema Anketi o radnoj snazi sprovedenoj u prvom ovogodišnjem kvartalu, u poljoprivrednim djelatnostima je bilo angažovano 14,5 hiljada ljudi ili 6,9 odsto ukupno radno angažovanih na teritoriji Crne Gore. Od navedenog broja 7,9 hiljada su muškarci, a 6,6 hiljada žene.

"U prvom kvartalu ove godine broj radno angažovanih u poljoprivrednim djelatnostima najveći je u posljednja 24 kvartala“, naveo je Ivanović.

U odnosu na isti kvartal prošle godine, u prvom tromjesečju ove, broj radno angažovanih u poljoprivredi veći je 2,83 odsto, dok je u odnosu na prvi kvartal 2013. veći 63,95 odsto.

Ivanović je podsjetio da je u periodu januar-maj, prema podacima Monstata, zabilježen rast prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 15,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i povćanje od 2,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosjek.

"Prema nedavno objavljenim podacima Monstata bilježimo i rast stočnog fonda u svim kategorijama“, naveo je Ivanović.

On je saopštio da se kod svih javnih poziva za dodjelu podrške bilježi rast broja aplikanata, iznosa investicija i otvorenih radnih mjesta, a povećavaju se i površine pod zasadima.

Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda za period januar-maj iznosila je 182,7 miliona eura i veća je 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupom izvozu je 17,6 odsto, a u ukupnom uvozu 24,65 odsto.

Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda za period januar-maj u odnosu na isti period prošle godine veći je 3,8 miliona eura ili 2,4 odsto, dok je ukupan izvoz manji za 3,1 milion eura ili za 13,82 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 11,69.

"Naš cilj ne treba da bude puko povećanje izvoza ili smanjenje uvoza, već kontinuirano jačanje konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika. Zato ovom pitanju ne smijemo pristupati mehanički“, poručio je Ivanović.

On je, u cilju boljeg razumijevanja ukazao na ono što je neminovnost, a to je da se izvoz neće povećati bez fokusiranosti na konkurentske prednosti Crne Gore investicija u fizički i ljudski kapital, jačanja standarda kvaliteta i sistema bezbjednosti hrane i investiranja u mlade ljude, laboratorije, tehnike i metode koje je potrebno akreditovati po uzoru na standarde EU.

"Dakle, samo novac, bez znanja, neće donijeti dobar rezultat. Izvoz nećemo povećati socijalnom politikom u poljoprivredi, već isključivo razvojem agro-biznisa, zasnovanog na kvalitetu i posebnosti našeg regiona“, poručio je Ivanović.

On ove godine očekuje manji izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali veći izvoz drveta i prerađevina od drveta i smatra da bi bio veliki uspjeh da se zadrži nivo pokrivenosti uvoza izvozom u resoru Ministarstva poljoprivrede iz prošle godine.

Portal Analitika